AZ kwetsbaar tegen Friese counters

AZ leed tegen Heerenveen het tweede seizoensverlies (5-1). Volgens trainer Gertjan Verbeek speelde zijn ploeg gisteren voor Sinterklaas.

Trainer Gertjan Verbeek zag op één donkere namiddag meer miscommunicatie bij AZ dan in de eerdere duels bij elkaar. Heerenveen zette de zwakke koploper met 5-1 te kijk. „We waren vanaf de eerste minuut de onderliggende partij”, bromde Verbeek. „Ik had het idee dat we voor Sinterklaas speelden.”

AZ wilde in het Abe Lenstra Stadion niets liever dan zijn voorsprong op PSV vergroten, maar kon in plaats daarvan zijn zwakheden niet maskeren. De koploper domineert de meeste competitieduels, maar is kwetsbaar bij counters – vooral door de langzame verdedigers. Een tegenstander die meteen laat zien daarvan te willen profiteren, maakt de ploeg van Verbeek angstig.

De koploper beleefde na maanden zonder hobbels toch al geen gemakkelijke week. Want AZ is na de 0-0 tegen Malmö FF nog niet zeker van overwintering in de Europa League en oogt met de winterstop in aantocht ook niet helemaal fris. Verbeek verving bij een achterstand dan ook uit voorzorg Niklas Moisander en Roy Beerens, in de wetenschap dat zijn ploeg woensdag in Rotterdam één speelhelft de tijd heeft om de wegens mist gestaakte competitiewedstrijd tegen Excelsior te winnen.

„Heerenveen toonde meer passie, was feller en agressiever”, treurde Verbeek. „Toen ik bij de 3-1 en 4-1 merkte dat we niet meer in de wedstrijd kwamen en dat Heerenveen geen gas terugnam, heb ik gewisseld en was het aftellen tot het eind. Ik hoopte dat het niet helemaal uit de klauwen zou lopen, want achterin stond het bij ons niet goed.”

Heerenveen, dat het seizoen zwak begon maar zijn laatste nederlaag leed in augustus, begon vol vuur en bracht AZ in verlegenheid met aanvallen via vleugelspelers Luciano Narsingh en Rajiv van la Parra. AZ-doelman Esteban moest in de eerste tien minuten al drie keer redden. Na een kwartier was het raak via Bas Dost. De kopsterke spits stond op de juiste plek toen verdedigers van AZ de bal niet uit het strafschopgebied kregen na een corner.

Vijf minuten later werd Heerenveen even van zijn stuk gebracht bij de gelijkmaker van Jozy Altidore. De stevige Amerikaan schoot raak na een vloeiende combinatie met Brett Holman en Simon Poulsen. AZ leek zich te herstellen, maar werd gestraft in een counter waarbij aanvoerder Moisander kansloos was tegen drie aanvallers van de thuisploeg. Van la Parra was degene die Esteban passeerde, na ruim een half uur.

Heerenveen-verdediger Jeffrey Gouweleeuw onderscheidde zich meteen na rust met twee assists. Eerst stelde hij Filip Djuricic in staat te scoren, twee minuten daarna Ramon Zomer. Het voorspelbaar spelende AZ kreeg slechts mogelijkheden van buiten het strafschopgebied, terwijl Heerenveen via vlot combinatiespel op het middenveld en snelheid op de vleugels gevaarlijk bleef.

Narsingh bezegelde de tweede seizoensnederlaag van AZ met een stiftbal over Esteban, op aangeven van uitblinker Viktor Elm, die voor het eerst een duel won van zijn broer Rasmus. „Heerenveen wil anders voetballen dan we nu soms tonen”, zei trainer Ron Jans. „We willen meer pressie spelen in balbezit. Maar onze counter is een belangrijk wapen.”

    • Michiel Dekker