AZ in rol van Sinterklaas in Friesland

AZ leed tegen Heerenveen de tweede nederlaag van dit eredivisieseizoen.

Tegen een counterende ploeg bleek de niet zo fris ogende koploper kwetsbaar.

Trainer Gertjan Verbeek zag op één donkere namiddag in Friesland meer miscommunicatie bij AZ dan in de eerdere wedstrijden bij elkaar. SC Heerenveen zette de ongekend zwakke koploper met liefst 5-1 te kijk. „We waren vanaf de eerste minuut de onderliggende partij”, bromde Verbeek. „Ik had het idee dat we voor Sinterklaas speelden.”

AZ wilde in het Abe Lenstra Stadion niets liever dan zijn voorsprong op PSV vergroten, maar kon in plaats daarvan zijn zwakheden tegenover de concurrentie niet maskeren. De koploper domineert de meeste competitiewedstrijden, maar is daarbij kwetsbaar bij counters; vooral door het gebrek aan snelheid van de verdedigers. Een tegenstander die meteen laat zien daarvan te willen profiteren, maakt de ploeg van Verbeek angstig.

De koploper beleefde na maanden zonder hobbels toch al geen gemakkelijke week. Want AZ is na de 0-0 tegen Malmö FF nog niet zeker van overwintering in de Europa League en oogt met de winterstop in aantocht ook niet helemaal fris. Verbeek verving bij een achterstand dan ook uit voorzorg Niklas Moisander en Roy Beerens, in de wetenschap dat zijn ploeg woensdag in Rotterdam één speelhelft de tijd heeft om de wegens mist gestaakte competitiewedstrijd tegen Excelsior te winnen.

„Heerenveen toonde meer passie, was feller en agressiever”, treurde Verbeek. „Toen ik bij de 3-1 en 4-1 merkte dat we niet meer in de wedstrijd kwamen en dat Heerenveen geen gas terugnam, heb ik gewisseld en was het aftellen tot het eind. Intussen hoopte ik dat het niet helemaal uit de klauwen zou lopen, want achterin stond het bij ons niet goed.”

SC Heerenveen, dat in augustus voor het laatst heeft verloren in de eredivisie, begon vol vuur en bracht de ploeg uit Alkmaar in verlegenheid met aanvallen via vleugelspelers Luciano Narsingh en Rajiv van la Parra. AZ-doelman Esteban moest in de eerste tien minuten al drie keer redden. Na een kwartier was het raak via Bas Dost. De kopsterke spits stond op de juiste plek toen verdedigers van AZ de bal niet uit het strafschopgebied kregen na een corner.

Vijf minuten later werd SC Heerenveen even van zijn stuk gebracht bij de gelijkmaker van Jozy Altidore. De stevige Amerikaan schoot raak na een ‘biljartaanval’ met Brett Holman en Simon Poulsen. AZ leek zich te herstellen, maar werd gestraft in een counter waarbij aanvoerder Moisander kansloos was tegen drie aanvallers van de thuisploeg. Van la Parra was degene die Esteban passeerde, na ruim een half uur.

SC Heerenveen-verdediger Jeffrey Gouweleeuw onderscheidde zich meteen na rust met twee assists. Eerst stelde hij Filip Djuricic in staat te scoren, twee minuten daarna Ramon Zomer. AZ probeerde de regie in handen te nemen, maar voetbalde te voorspelbaar. De ploeg van Verbeek kreeg slechts mogelijkheden van buiten het strafschopgebied, terwijl SC Heerenveen via vlot combinatiespel op het middenveld en snelheid op de vleugels gevaarlijk bleef.

Narsingh bezegelde de tweede seizoensnederlaag van AZ een kwartier voor tijd met een stiftbal over Esteban, op aangeven van uitblinker Viktor Elm, die voor het eerst eens een wedstrijd won van zijn broer Rasmus Elm. „Heerenveen wil anders voetballen dan we nu soms tonen”, zei trainer Ron Jans. „We willen graag meer pressie spelen in balbezit. Maar onze counter is zeker een belangrijk wapen, bleek vandaag.”

    • Michiel Dekker