Assange mag in hoger beroep tegen uitlevering

WikiLeaks-oprichter Julian Assange. Foto Reuters / Stefan Wermuth

Wikileaks-oprichter Julian Assange mag in hoger beroep gaan bij het Britse Hooggerechtshof om zijn uitlevering aan Zweden aan te vechten. Dat heeft een gerechtshof in Londen vanochtend besloten.

Dankzij de beslissing van het gerechtshof wordt de uitlevering, die anders binnen tien dagen had plaatsgevonden, uitgesteld. Assange laat aan RT weten blij te zijn met dit besluit, en geeft waarschijnlijk later vandaag een officiële reactie. Advocaat Per Samuelsson reageerde onmiddellijk uitgelaten tegenover persbureau Reuters:

“Dit is iets waar we voor hebben gevochten.”

Assange wordt in Zweden verdacht van aanranding en verkrachting van twee vrouwen en de Zweedse openbaar aanklager wil hem daarover ondervragen. Dat is volgens de advocaten van de Australiër echter onvoldoende basis voor het Europese arrestatiebevel dat tegen hem werd uitgevaardigd. Assange is niet aangeklaagd.
Ook menen de advocaten dat het bevel niet is uitgevaardigd door de juiste instantie.

“Assange stapt naar Europees Hof”

Dat laatste argument noemde het hof in Londen vanochtend van “algemeen publiek belang”, waardoor een hoger beroep voor het Hooggerechtshof mogelijk is.
De Australiër heeft nu twee weken om hoger beroep aan te tekenen. Het Hooggerechtshof kan vervolgens alsnog weigeren de zaak in behandeling te nemen. Assange heeft al aangekondigd dan naar het Europees Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg te zullen stappen.

Assange, die sinds december vorig jaar onder huisarrest zit, ontkent de vrouwen te hebben aangerand. Hij meent dat hij wegens zijn rol bij Wikileaks wordt aangeklaagd, en vreest dat Zweden hem zal uitleveren aan de VS, die hem zouden willen vervolgen wegens het publiceren van staatsgeheimen.

    • Annemarie Coevert