'Aanstichter van brand Moerdijk gaat vrijuit'

Een voormalig medewerker van Chemie-Pack van wie wordt vermoed dat hij de brand heeft veroorzaakt die het bedrijf begin dit jaar in de as legde, zou van justitie de toezegging hebben gekregen dat hij niet wordt vervolgd. Dat meldt de NOS.

Het Openbaar Ministerie maakte eerder bekend dat de brand vermoedelijk was ontstaan doordat een medewerker een bevroren pomp waarmee vloeistoffen werden overgepompt, met een gasbrander had ontdooid. Deze medewerker, een 45-jarige man met de voornaam Mohammed, zou daarover een bekennende verklaring hebben afgelegd, wellicht onder de belofte dat hij niet zou worden vervolgd. Eerder werd hij door justitie aangemerkt als een getuige.

Het OM zegt nu dat van immuniteit geen sprake is. „Immuniteit is niet aan de orde”, aldus een woordvoerder. „Er is alleen besloten deze man niet te vervolgen.”

Justitie vindt dat met name de directie van Chemie-Pack het ontstaan van de brand kan worden verweten. Het OM verdenkt de directeur, een productieleider en de milieucoördinator van opzettelijke brandstichting. Er is sprake van ‘voorwaardelijke opzet’, omdat volgens justitie de directie de kans op brand heeft vergroot door medewerkers te laten werken met open vuur in aanwezigheid van gevaarlijke stoffen.

De leiding van Chemie-Pack staat komende vrijdag voor het eerst voor de rechter. De advocaat van het drietal, Ronald Drenth, zegt dat hij niet in een „woordenspel” wil belanden over het begrip immuniteit. „Maar ik kan alleen maar tot de conclusie komen dat door de medewerker niet als verdachte aan te merken, hem een vrijbrief is gegeven om te vertellen wat hij maar wil.”

De brand bij Chemie-Pack, op 5 januari dit jaar, leidde tot een enorme rookwolk die over grote delen van Nederland trok. Er was ongerustheid en onzekerheid over de giftigheid van de wolk. Bij het blussen gebruikte de brandweer grote hoeveelheden bluswater. Dat bluswater bleek later verontreinigd door stoffen van Chemie-Pack. De schade door de brand bedroeg 71 miljoen euro.