Zeven doden in door religieus geweld geteisterd Kazachstan

Bij een vuurgevecht buiten de Kazachstaanse financiële hoofdstad Alma Ata zijn vijf militanten en twee agenten omgekomen. Het gevecht vond plaats nadat veiligheidsdiensten gisteravond in het dorp Boraldai twee verdachten wilden oppakken.

Het tweetal maakte deel uit van een groepje dat zich in een woning verschanst hield. Zij zouden vorige maand twee agenten in Alma Ata hebben vermoord. “Nadat zij weigerden zich vrijwillig over te geven en een sterk gewapend verzet opwierpen, zijn de vijf leden van de terroristische groep inclusief hun leider vernietigd”, klonk het relaas van het OM.

De autoriteiten van het olierijke land zeiden niet bij welke beweging de verdachten horen. Dit jaar heeft Kazachstan met een flinke toename in geweld van radicale organisaties te maken. Een serie van schietpartijen en aanslagen heeft het imago van kalme staat doen afbrokkelen. In november vermoordde een radicale islamist nog vijf agenten en twee burgers toen hij toesloeg in de zuidelijke stad Taraz.

President Nursultan Nazarbajev, die al ruim twintig jaar met harde hand regeert zei vorige week dat de Taraz-moorden “pure criminaliteit” waren dat deze niets te maken hadden met religieus extremisme.


Grotere kaart weergeven

    • Jules Seegers