Verlies dreigt voor Poetin - Russen corruptiemoe naar stembus

Russen in de rij in een van de vele stemlokalen in Moskou. Foto Reuters / Anton Golubev

Rusland gaat vandaag naar de stembus om parlementsverkiezingen. Voor de huidige machthebbers staat er veel op het spel. Verenigd Rusland, bijgenaamd ‘partij van oplichters en dieven’, doet het in de peilingen slechter dan ooit.

De partij van lijsttrekker en huidig premier Vladimir Poetin zou maar net boven de 50 procent van de stemmen uitkomen. De huidige tweederde meerderheid vervalt daarmee. Vooral in miljoenensteden als Moskou en Sint-Petersburg geniet Verenigd Rusland, de afgelopen jaren aangevoerd door huidig president Dmitri Medvedev, weinig steun. Verkiezingswaarnemers verwachten daarom grootschalige stembusfraude.

“De Partij voor Volksvrijheid (Parnas), een begin dit jaar opgerichte coalitie van enkele buitenparlementaire oppositiebewegingen werd door het ministerie van Justitie tegengehouden, zogenaamd wegens procedurele fouten. Zo zou het partijstatuut niet deugen, terwijl dit gekopieerd was van dat van Verenigd Rusland. Op zo’n lompe manier werd een serieuze tegenstander uit de weg geruimd, die twaalf procent van de stemmen zou kunnen halen.”- NRC-correspondent in Moskou Michel Krielaars.

Hoe verander je geweldloos dit systeem?

De Nederlandse jurist Bauke van der Meer zei vrijdag in NRC Handelsblad al dat “de burcht van Poetin wankelt. Dit omdat, anders dan vier jaar geleden, iedereen inmiddels weet hoe de corruptie werkt, aldus de Nederlander die in Moskou al tien jaar Nederlandse en Russische ondernemers bijstaat

“De grote vraag blijft echter hoe je het bestaande systeem zonder geweld moet veranderen. De steunpilaren van het regime, de siloviki, zullen in zo’n geval toch ergens naartoe moeten. Want als morgen de corruptie wordt afgeschaft, komen zij in de problemen. De siloviki hebben zich tenslotte voor veel geld ingekocht en kunnen hun leven niet zomaar veranderen. De grote vraag is nu hoe sterk de kleine heersende elite is om geen ruimte te hoeven maken voor een nieuwe groep.” – Bauke van der Meer, jurist in Moskou.

Ontevreden Russen hebben een stem gekregen

Een ander belangrijk verschil met vier jaar geleden is dat Russen hun grieven nu durven uiten, zoals premier Poetin onlangs overkwam toen hij een worstelwedstrijd bezocht en werd uitgefloten. De geleidelijk afkalvende waardering voor Poetins regime is het best te volgen op internet, schreef onze correspondent, die op zijn weblog al uitpakte over stemfraude.

“Op het web vindt bij gebrek aan een vrije pers het enige echte politieke debat in Rusland plaats. De afgelopen twee jaar is het aantal internetgebruikers gegroeid tot bijna zestig miljoen Russen. Op websites als lenta.ru en sociale media als Twitter en Vkontakte regent het kritiek op Poetin, terwijl twee à drie jaar geleden de meeste Russen nog zeiden dat politiek hen niet interesseerde.” – Michel Krielaars, NRC.

De verkiezingen in Rusland worden via een liveblog door onder meer Russia Today verslagen.

Hoofd van fraudewaakhond Golos opgepakt in Moskou:

    • Jules Seegers