Spanje wint Davis Cup na zinderende partij Nadal - Del Potro

Nadal tijdens de vierde en laatste partij van de Davis Cup-finale. Hij versloeg Del Potro en haalde daarmee de titel naar zijn land.
Nadal tijdens de vierde en laatste partij van de Davis Cup-finale. Hij versloeg Del Potro en haalde daarmee de titel naar zijn land. Foto AFP / Javier Soriano

De Davis Cup 2011 is gewonnen door Spanje. In Sevilla besliste Rafael Nadal de finale tegen Argentinië vandaag in het voordeel van het thuisland: 3-1. Dat ging echter niet zonder slag of stoot: er was een ruim vier uur durende partij tegen Del Potro voor nodig.

Het is de vijfde keer dat de Davis Cup, het landentoernooi voor enkel- en dubbelspelen bij de heren, naar Spanje gaat. Twee jaar geleden won Spanje het toernooi voor het laatst. Argentinië won de Davis Cup nog nooit.

De finale, die volgens het best-of-five-principe gespeeld wordt, stond na gisteren op 2-1 voor Spanje. De twee enkelspellen gingen naar de Spanjaarden (Nadal versloeg Juan Mónaco en Ferrer won van Del Potro), maar in het dubbelspel wisten Eduardo Schwank en David Nalbandian Argentinië in de race te houden: zij waren te sterk voor het Spaanse duo Fernando Verdasco en Feliciano Lopez.

Nadal kon het vandaag op het gravel afmaken tegen Del Porto, maar had het bijzonder lastig. De Argentijn won de eerste set tegen een nerveus spelende Nadal met 1-6. De laatstgenoemde herpakte zich en won twee sets op rij: 6-4 en 6-1. Spanje leek op rozen te zitten toen Nadal in de vierde set een vroege break pakte, maar hij gaf het voordeel weer uit handen. Del Potro leek op zijn beurt de set bij 4-5 naar zich toe te gaan trekken, tot ook bij hem de zenuwen een rol gingen spelen.

In totaal acht breaks passeerden de revue totdat beide mannen de tiebreak ingingen. Daarin trok Nadal met 7-0 toch de vierde set - en daarmee de partij, en de Davis Cup - naar Spanje toe.

    • Peter Zantingh