Oppositieblok ‘Kukuriku’ leidt in Kroatische exit poll

Een vrouw staat met haar zoon in haar handen in een stemlokaal in Zagreb, nadat ze gestemd heeft.
Een vrouw staat met haar zoon in haar handen in een stemlokaal in Zagreb, nadat ze gestemd heeft. Foto Reuters / Nikola Solic

Het centrumlinkse oppositieblok Kukuriku gaat aan kop bij de parlementsverkiezingen in Kroatië. Dat blijkt uit de eerste exit polls.

Televisiestation Nova voerde de uitgangspeiling uit onder 25.000 stemmers en bracht de resultaten na het sluiten van de stemlokalen naar buiten. De leidende partij, de conservatieven van de Kroatische Democratische Unie (HDZ), kwamen daarin op ruime afstand als tweede naar buiten. Kukuriku kan rekenen op 83 zetels in het 151 zetels tellende parlement tegenover 40 voor HDZ, volgens Nova.

Vanmorgen kon uit de eerste peilingen al opgemaakt worden dat HDZ fors zou gaan verliezen en de macht vermoedelijk moet gaan afstaan aan de oppositie, geleid door de 45-jarige Zoran Milanovic van de Sociaal Democraten (SDS). Aan hem dan de taak om de overheidsuitgaven te drukken, banen te creëren en een mogelijk verlaagde kredietwaardigheid van Kroatië af te wenden.

Milanovic zei in zijn campagne dat de Kroaten meer, harder en langer zullen moeten gaan werken om de krimpende economie leven in te blazen. In het afgelopen decennium groeide deze enorm dankzij buitenlandse leningen en aanwakkerend toerisme, maar de crisis laat zich sinds 2009 ook in Kroatië voelen.

Kroatië staat op de nominatie om medio 2013 als 28e lidstaat te worden opgenomen in de Europese Unie. Een van de voorwaarden is dat het land de wijdverbreide corruptie aanpakt.

    • Peter Zantingh