Oppositie Kroatië lijkt dominantie conservatieven te doorbreken

Zoran Milanovic gebaart nadat hij in Zagreb zijn stem heeft uitgebracht. Foto Reuters / Nikola Solic

De eerste polls van de verkiezingen vandaag in Kroatië lijken te wijzen op een afstraffing van regeringspartij Kroatische Democratische Unie (HDZ). Die partij is sinds de onafhankelijkheid in 1991 dominant, maar raakte verstrikt in diverse corruptieschandalen.

Kroatië staat op de nominatie om medio 2013 als 28e lidstaat te worden opgenomen in de Europese Unie. Een van de voorwaarden is dat het land de wijdverbreide corruptie aanpakt. De Kroatische bevolking lijkt er volgens de eerste polls niet in te geloven dat dit gaat lukken onder de huidige premier en HDZ-leidster Jadranka Kosor, meldt Reuters.

De macht lijkt te verschuiven richting het oppositionele blok Kukuriku, vernoemd naar het geluid van een haan. Het wordt geleid door de 45-jarige Zoran Milanovic van de Sociaal Democraten (SDS). Aan hem vermoedelijk de taak om de overheidsuitgaven te drukken, banen te creëren en een mogelijk verlaagde kredietwaardigheid van Kroatië af te wenden.

Milanovic zei in zijn campagne dat de Kroaten meer, harder en langer zullen moeten gaan werken om de krimpende economie leven in te blazen. In het afgelopen decennium groeide deze enorm dankzij buitenlandse leningen en aanwakkerend toerisme, maar de crisis laat zich sinds 2009 ook in Kroatië voelen.

    • Jules Seegers