Moslimbroederschap: respecteer keuze Egyptenaren, werk harder

Een vrouw in Kairo loopt langs een campagneposter van de broederschap, de partij voor "vrijheid en gerechtigheid". Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

De volledige stemming zal pas afgerond zijn op 11 januari, maar de Egyptische Moslimbroederschap heeft de concurrentie al opgeroepen de wil van het volk te respecteren. De moslimfundamentalistische partij lijkt de meeste zetels in de wacht te slepen.

De uitslag van de eerste vrije verkiezingen in zestig jaar wordt pas in de tweede week van januari verwacht omdat bepaalde regio’s van Egypte nog twee stemrondes tegoed hebben. De Moslimbroederschap uit de eerste peilingen de grote winnaar blijkt te worden, morgen vindt een tweede stemronde plaats.

De broederschap is populair in Egypte nadat deze jarenlang verbannen werd door Hosni Mubarak. Rivaliserende partijen vinden echter dat het stemmen koopt met het liefdadigheidswerk dat de partij juist zo geliefd maakt.

“We roepen iedereen op die zich asocieert met democratie de wil van het volk te respecteren en haar keuze te accepteren. Zij die niet succesvol zijn geweest, moeten hard werken om het volk te dienen en hun steun de volgende keer te verdienen.” – reactie Moslimbroederschap.

De partij is van zins de sharia, die nu ook al als basis geldt voor de Egyptische wetten, aan te houden. Mogelijk kan de Moslimbroederschap een islamitisch blok gaan vormen met de Salafistische partij al-Nour.

    • Jules Seegers