‘Medewerker Chemie-Pack bekent veroorzaken brand’

De brand in Moerdijk in januari van dit jaar. Foto NRC / Rien Zilvold

Een werknemer van Chemie-Pack heeft in juli bekend dat hij de brand heeft veroorzaakt die het Moerdijkse bedrijf begin dit jaar in de as legde. Dat meldde de NOS vandaag op basis van bronnen rond het onderzoek.

De 45-jarige man zou niet worden vervolgd omdat hem immuniteit is beloofd. Justitie ontkent dat immuniteit aan de orde is.

De brand zou zijn ontstaan toen de man een pneumatische pomp probeerde te ontdooien met een gasbrander. De pomp was aangesloten op chemicaliën. Ook stonden in de buurt containers met brandbare producten. Toen de pomp onverhoeds vlam vatte, greep het vuur snel om zich heen. De gealarmeerde veiligheidscoördinator kon niets uitrichten.

De werknemer heeft volgens de NOS maandenlang beweerd dat hij niet wist hoe de pomp in brand was gevlogen. Het was vanzelf gebeurd, zei hij.

Dat hij niet wordt vervolgd, zou de man in mei beloofd zijn door de officier van justitie. Ook toen hield hij zijn mond. Enkele dagen nadat eind juni de directeur, de veiligheidskundige, de productieleider en een productiemedewerker van hun bed waren gelicht op verdenking van overtreding van milieuwetten, besloot de werknemer een bekentenis af te leggen.

Het Openbaar Ministerie laat zondagavond weten dat immuniteit niet aan de orde is. Een woordvoerder wil niet ingaan op de vraag of inderdaad een bekentenis is afgelegd. Meer moet duidelijk worden tijdens de rechtszaak tegen de directeur, de veiligheidscoördinator en de productieleider. De zaak begint vrijdag in Breda met een zogeheten regiezitting.

Ook Ronald Drenth, die de directie van Chemie-Pack bijstaat, geeft geen uitgebreide toelichting. “Ik noem het wel immuniteit. Deze man is in een vroeg stadium toegezegd dat het niet uitmaakte wat hij zou verklaren, omdat hij niet zou worden vervolgd. En dat gebeurt nu ook”, aldus de raadsman. “Wat ik daar verder van vind, dat hoort thuis in de rechtszaal.”

    • Peter Zantingh