Liga geeft Syrië nog een week, 25 doden bij gevechten deserteurs

Qatar's premier en minister van BuZa Hamad bin Jassim bin Jabr Al-Thani (rechts) in gesprek met de secretaris-generaal van de Liga Nabil al-Arabi. Foto AFP / Karim Jaafar

De Arabische Liga geeft het regime van Bashar al-Assad tot komende zondag om te reageren op het voorstel international waarnemers Syrië binnen te laten. Komt het niet tot een akkoord, kan dat wel eens leiden tot interventie van de Verenigde Naties. Dat zei de Qatarese premier gisteren althans bij een top van de liga in Doha.

De 22 lidstaten werden het gisteren eens over de details van economische en diplomatieke sancties tegen het Syrische regime. Eerdere pogingen Syrië aan een deadline te binden waren tevergeefs. Zo trokken regeringstroepen zich nog steeds niet terug uit diverse steden en ging het dodelijk geweld tegen pro-democratiebetogers gewoon door.

Zo vielen gisteren bij nieuw opgelaaid geweld zeker 25 doden, meldt AP. De meeste slachtoffers vielen bij gevechten tussen het Syrische leger en een groeiende groep overgelopen militairen. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten gemeld. Het hevigste geweld vond plaats in en nabij de noordwestelijke stad Idlib.

Syrië liet vandaag weten nog steeds open te staan voor gesprekken met de Arabische Liga. “Berichten worden over en weer gestuurd om de missie van waarnemers te vergemakkelijken maar tegelijkertijd de soevereiniteit van ons land te bewaken”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

    • Jules Seegers