Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Kritische websites Rusland uit de lucht

Vladimir Poetin brengt zijn stem uit in Moskou. Foto Reuters / Alexei Nikolsky

De websites van het onafhankelijk Russisch radiostation Echo Moskvy en van Golos, de enige onafhankelijke organisatie voor verkiezingswaarnemers in Rusland, zouden vandaag moeilijker bereikbaar of compleet uit de lucht zijn. Beide organisaties zeggen dat hun sites zijn gehackt om berichtgeving over misstanden bij de parlementsverkiezingen te frustreren.

Vandaag kiest Rusland een nieuw parlement. Volgens peilingen kan de macht van Verenigd Rusland, Vladimir Poetins partij, wel eens behoorlijk afnemen, ondanks pogingen tot marginalisatie van oppositiebewegingen. Voor het eerst sinds de val van de Sovjet-Unie kan er uit zeven partijen gekozen worden.

“De aanval op de site op verkiezingsdag heeft duidelijk te maken met pogingen om te voorkomen dat informatie over verkiezingsfraude wordt gepubliceerd”, zei Alexej Veneditov van Echo Moskvy op Twitter. Ook Golos is via Twitter te volgen.