Kabinet Italië gaat akkoord met noodmaatregelen

Mario Monti (midden) tijdens de bijeenkomst van vandaag, geflankeerd door zijn minister van Welvaart Elsa Fornero (links) en ondersecretaris van het kabinet Antonio Catricala.
Mario Monti (midden) tijdens de bijeenkomst van vandaag, geflankeerd door zijn minister van Welvaart Elsa Fornero (links) en ondersecretaris van het kabinet Antonio Catricala. Foto AP / Pier Paolo Cito

Het kabinet van Italië is vandaag akkoord gegaan met een pakket noodmaatregelen om de economie “weer wakker te krijgen”. Premier Mario Monti riep zijn kabinet vanmiddag bijeen om vandaag, in plaats van morgen, in te stemmen met het pakket.

Het kabinet vergaderde vandaag drie uur over de maatregelen die tot 2014 genomen moeten worden en twintig miljard euro aan aanpassingen vertegenwoordigen. Monti lichtte dit weekend politieke partijen, vakbonden, bedrijfsverenigingen en lobbygroeperingen in over zijn plannen. Het is de bedoeling dat de premier morgen het parlement op de hoogte brengt van de genomen beslissingen. Hij zei vandaag al dat bezuinigingen en manieren om belastingontduiking te bevechten er onderdeel van zijn. Het parlement moet de plannen nog wel goedkeuren.

Monti levert symbolische bijdrage en ziet af van salaris

Om zelf een bijdrage te leveren aan het bestrijden van de crisis, ziet Monti af van een salaris voor zijn werk als premier. Dat liet hij vanavond na de kabinetsbijeenkomst weten.

Door de schuldencrisis in de eurozone, waarin Italië momenteel de hoofdrol speelt, staat Monti onder grote druk om zo snel mogelijk te hervormen om het vertrouwen van de markten terug te winnen. Ondanks het aantreden van Monti en zijn zogeheten ‘professorenkabinet‘ zijn de financiële markten nog niet overtuigd van de ernst van de Italiaanse overheid om hervormingen en bezuinigingen door te voeren.

Interactieve graphic: Europa in cijfers

    • Peter Zantingh