Islamitische partijen nu officieel grote winnaar eerste ronde Egypte

Stevige bewaking bij het parlementsgebouw in Kairo, waar nog steeds wordt gedemonstreerd tegen de Militaire Raad. Foto Ap / Amr Nabil

Islamitische partijen hebben in de eerste ronde van de Egyptische parlementsverkiezingen meer dan 60 procent van de stemmen gekregen. De partij van de Moslimbroederschap kreeg 36,6 procent van de stemmen en de Nour-partij, een conservatievere islamitische beweging, 24,4 procent.

De eerste resultaten, vanmiddag door de kiesraad bekendgemaakt, geven slechts een indicatie van hoe het nieuwe parlement eruit zal gaan zien. Er zijn nog twee verkiezingsronden te gaan, maar naar het zich laat aanzien krijgen islamitische partijen de meerderheid in het parlement, meldt AP.

Het nieuwe parlement krijgt in theorie de taak honderd mensen te selecteren die gezamenlijk een nieuwe grondwet moeten opstellen. De Opperste Militaire Raad heeft echter al gezegd tachtig van die leden te willen aanstellen. De generaals hebben ook aangegeven dat het parlement geen zeggenschap heeft in de benoeming van een nieuwe regering.

Het is nog onduidelijk of de islamitische partijen daarbij één coalitie in het parlement zullen vormen of dat de Moslimbroederschap liberale bondgenoten zoekt als tegenhanger van de radicalere Nour-partij. Eind januari zal de samenstelling van het nieuwe parlement pas bekend worden.

    • Jules Seegers