ISAF: in Iran neergehaalde drone is vermoedelijk een verdwaald toestel

Het onbemande Amerikaanse vliegtuigje dat vandaag door het leger van Iran is neergehaald, is vermoedelijk een toestel waar de ISAF, de NAVO-missie in Afghanistan, recent de controle over verloor.

Dat laat de ISAF (International Security Assistance Force) in een verklaring weten. Eind vorige week zou de controle over het niet met wapens uitgeruste toestel verloren zijn terwijl het boven het westen van Afghanistan vloog. “We waren ermee bezig de status van het toestel weer te kunnen vaststellen.”

Een functionaris van de VS laat weten dat er “absoluut geen enkele indicatie” is dat de gecrashte drone neergehaald zou zijn.

Iran zou de drone vandaag hebben neergehaald en het nu in zijn bezit hebben. De reactie op het “bespioneren” door de VS was scherp: Iran zei dat een reactie van hun kant “niet per se binnen de eigen landsgrenzen zou plaatsvinden.”

    • Peter Zantingh