Iran haalt Amerikaanse drone neer en dreigt met ‘antwoord’

Het leger van Iran heeft in het oosten van het land een onbemand vliegtuigje van de VS, dat hun luchtruim was binnengedrongen, neergehaald. Dat meldt het semi-staatspersbureau Fars.

Volgens de berichtgeving gaat het om een drone van het type RQ170. Het vliegtuigje zou inmiddels in het bezit van het leger zijn. Fars onderhoudt nauwe banden met de Iraanse Revolutionaire Garde.

“Het antwoord op het binnendringen van ons luchtruim zal niet per se binnen onze landsgrenzen plaatsvinden”, zo dreigde Iran via Fars als reactie op de “spionage” door het onbemande vliegtuig.

De verhoudingen tussen de Iran en de VS verslechterden de afgelopen weken nog verder toen een rapport van het Internationaal Atoomagentschap informatie naar buiten bracht over het nuclaire programma van Iran. Nog niet eerder werd zo duidelijk gesteld dat Iran de mantel van een vreedzaam nucleair programma gebruikt om het vervaardigen van atoomwapens te bedekken. Iran houdt vol dat het programma slechts voor vreedzame doeleinden gebruikt wordt, maar de VS en enkele bondgenoten beraden zich al op sancties.

    • Peter Zantingh