Gretig Heerenveen overrompelt koploper AZ

Slechts één keer verloor koploper AZ dit seizoen in de Eredivisie. Tot vanmiddag, want een gretig spelend Heerenveen wist de Alkmaarders volledig hun wil op te leggen. Het werd 5-1 voor de ploeg van Ron Jans.

Heerenveen begon sterk aan het duel en zette de lijstaanvoerder direct onder druk, wat al snel mogelijkheden opleverde. AZ-doelman Esteban tikte een kopbal van Van La Parra nog net tegen de paal en kreeg even later hulp van Niklas Moisander, die een kopbal van Zomer van de lijn haalde.

Na veertien minuten was het wel raak. Dost stond op de goede plaats, nadat de bal twee keer was doorgekopt uit een corner. Bij de eerste de beste aanval hielp Altidore AZ evenwel weer op gelijke hoogte. Na matig verdedigen van de Alkmaarders kon Van La Parra profiteren en zocht de thuisploeg alsnog met een voorsprong de kleedkamers op.

Heerenveen begon wervelend aan de tweede helft en binnen drie minuten stond het 4-1. Djuricic vond het net na een mooie pass van Jeffrey Gouweleeuw, die even later ook de aangever was bij het doelpunt van Zomer.

De thuisploeg hield het betere van het spel en een kwartier voor tijd verergerde Narsingh het leed van de bezoekers. De vleugelspeler passeerde Esteban na een listige steekpass van Viktor Elm. AZ liep zodoende voor de tweede keer dit seizoen tegen een nederlaag aan in de competitie. Eerder werd verloren bij FC Twente. Heerenveen is al twaalf wedstrijden zonder nederlaag.

AZ blijft met 34 punten wel koploper, Heerenveen staat zesde met 25 punten.

Twente, Vitesse en Feyenoord winnen, PSV verliest

Eerder vandaag werden drie wedstrijden in de Eredivisie gespeeld. FC Twente won gemakkelijk bij Utrecht (2-6) en Vitesse versloeg RKC met 4-0. De tradionele topper tussen Feyenoord en PSV eindigde in 2-0.

Vrijdag en zaterdag: winst voor Heracles, ADO en Ajax

Vrijdagavond schoot Heracles er in het eigen stadion zeven binnen tegen hekkensluiter VVV. Zaterdag was er een gelijkspel tussen FC Groningen en NEC (3-3), won ADO ruim van NAC(3-0), ging De Graafschap onderuit tegen Roda JC (1-2) en wist Ajax eindelijk weer eens te winnen in de ArenA: 4-1 tegen Excelsior.

Er werden dit weekend 44 doelpunten gemaakt in de negen Eredivisieduels: dat is een ongewoon hoog gemiddelde van 4,89 per wedstrijd.

Dit is de nieuwe tussenstand in de Eredivisie.

    • Peter Zantingh