Eredivisie: ruime overwinningen voor Twente en Vitesse

De twee vanmiddag om half drie begonnen wedstrijden in de Eredivisie kenden beiden een groot krachtsverschil: Vitesse won thuis met 4-0 van RKC en een off day van FC Utrecht bezorgde FC Twente een klinkende zege in de Galgenwaard: 2-6.

Vitesse heeft geen kind aan RKC

Het was snel gespeeld in Arnhem: na 21 minuten was het al 2-0 door twee prachtgoals, van Van der Heijden en Kazaishvili. Aborah maakte er vlak voor rust zelfs 3-0 van, waarna Vitesse het naliet om nog veel verder uit te lopen tegen de promovendus. Slecht één keer werd het net nog gevonden: via spits Bony, die een half uur voor tijd een strafschop benutte. Eindstand: 4-0. Vitesse klimt naar de zesde plaats, RKC staat veertiende.

Vitesse-coach Van den Brom na de wedstrijd:

http://nos.nl/video/319241-van-den-brom-kan-met-40-leven.html

FC Twente haalt met gemak drie punten op in Galgenwaard

Het duel tussen Utrecht en Twente werd halverwege de tweede helft tijdelijk stilgelegd toen er vuurwerk vanaf de tribune op het veld gegooid werd. Het was een onderbreking van een voetbalmiddag die voor de ploeg uit Enschede ideaal begon: Wisgerhof en John zorgden binnen een kwartier voor 0-2.

Willem Jansen verdubbelde de voorsprong eigenhandig: 0-4 tegen de erg beroerd spelende Utrechtse ploeg. Na de 0-5 van (wederom) John leek Utrecht er weer even zin in te krijgen: Demouge en Bovenberg maakten er 2-5 van. De laatste twintig minuten werden echter door veel minder toeschouwers gezien, want de helft van het thuispubliek was bij de uitzichtloze tussenstand tijdens het stilleggen van de wedstrijd alvast huiswaarts gekeerd. Zij zagen dus ook niet dat Twente nog eenmaal scoorde: Berghuis maakte er vlak voor tijd 2-6 van. De ploeg van Adriaanse houdt daarmee aansluiting bij AZ en PSV en staat derde. Utrecht moet het doen met een schamele dertiende plek op de ranglijst.

Twente-coach Adriaanse voor de camera van de NOS:

http://nos.nl/video/319251-reactie-adriaanse-na-utrechttwente.html

Feyenoord verslaat PSV

In de Kuip begon om half één vanmiddag de topper tussen Feyenoord en PSV. De fanatiek spelende Rotterdammers straften de fouten van PSV genadeloos af: het werd 2-0.

Eerder dit weekend: zevenklapper Heracles, winst voor Ajax

Vrijdagavond schoot Heracles er in het eigen stadion zeven binnen tegen hekkensluiter VVV. Zaterdag was er een gelijkspel tussen FC Groningen en NEC (3-3), won ADO ruim van NAC (3-0), ging De Graafschap onderuit tegen Roda JC (1-2) en wist Ajax eindelijk weer eens te winnen in de ArenA: 4-1 tegen Excelsior.

De laatste wedstrijd van deze vijftiende speelronde gaat tussen SC Heerenveen en AZ. Om 16:30 is er afgetrapt in Friesland.

Dit is de nieuwe tussenstand in de Eredivisie.

    • Peter Zantingh