De Jager: nu boeten voor gemakzuchtig invoeren van de euro

Minister van Financiën Jan Kees de Jager, hier met de miljoenennota op Prinsjesdag. Foto NRC / Cor Salverius

Bij het invoeren van de euro is gemakzuchtig gehandeld en zijn grote fouten gemaakt, en daar wordt nu de prijs voor betaald. Dat zegt minister van Financiën Jan Kees de Jager voor de camera van KRO Brandpunt. Dit laat het televisieprogramma vandaag weten. Het programma wordt vanavond uitgezonden.

Een voorganger van De Jager, Hans Hoogervorst, zei deze week dat de euro is mislukt. Zo ver wil De Jager volgens het programma niet gaan. Wel had Europa volgens hem veel strenger moeten zijn. Het had “echt heel anders” gemoeten.

“Het had nooit zo mogen zijn dat we het aan de blauwe ogen van een ieder overlaten om de regels die we hebben ook toe te passen.”

Bij de Europese top aanstaande vrijdag moeten vooral de Zuid-Europese landen volgens De Jager echt over de brug komen.

“Helaas hebben we tot voor kort gezien dat het gevoel voor urgentie niet door iedereen in heel Europa werd gedeeld. Vooral de hervormingen en bezuinigingen in Zuid-Europa laten te lang op zich wachten.”

Vorige week zondag zei directeur van het Centraal Plan Bureau Coen Teulings nog dat Noord-Europa aan zet is. Het zou snel duidelijk moeten maken dat het vertrouwen heeft in Zuid-Europa. Meer van het zuiden kon volgens hem niet worden verwacht. Hij wees erop dat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi is vervangen door Mario Monti. “Noord-Europa is nu echt aan zet”, zei hij in het televisieprogramma Buitenhof.

Aankondiging van de uitzending van KRO Brandpunt van vanavond:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.