‘Centrumlinks op weg naar winst in Slovenië’

Tussen twee stemhokjes door gezien: een vrouw die haar stem uitbrengt bij een stemlokaal in Sevnica, Slovenië. Vandaag werden daar parlementsverkiezingen gehouden.
Tussen twee stemhokjes door gezien: een vrouw die haar stem uitbrengt bij een stemlokaal in Sevnica, Slovenië. Vandaag werden daar parlementsverkiezingen gehouden. Foto AP / Matej Leskovsek

Naast Rusland en Kroatië werd er vandaag ook in Slovenië gestemd. De eerste resultaten wijzen daar op een verrassende overwinning voor de centrumlinkse partij van Zoran Janković, de burgemeester van Ljubljana.

Het zou gaan om slechts een kleine, maar wel verrassende voorsprong voor ‘Positief Slovenië’: met 31 procent van de stemmen geteld heeft Janković volgens de electiecommissie 29,5 procent binnengehaald. Volgens een exit poll van een nationaal televisiestation behaalden de conservatieven ongeveer 26,5 procent. Vooraf werd verwacht dat zij de verkiezingen zouden gaan winnen.

De sociaal democraten van huidige regeringsleider Borut Pahor staan vooralsnog op de derde plaats. Zij lijken door stemmers te worden gestraft voor de verslechterende economie in het euroland dat twee miljoen inwoners kent.

De winnaar van de eerste vervroegde verkiezingen sinds Slovenië in 1991 onafhankelijk werd van Joegoslavië staat een zware taak te wachten: het land kampt met een staatsschuld, hoge werkloosheid en de dreiging van een recessie.

    • Peter Zantingh