Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Voetbal

Braziliaanse voetballegende Socrates (57) in ziekenhuis overleden

Socrates speelde het grootste deel van zijn loopbaan voor Corinthians uit São Paulo, maar kwam ook een jaar uit in Europa voor Fiorentina. Beeld: YouTube

De Braziliaanse oud-voetballer Socrates is vandaag op 57-jarige leeftijd overleden. De flamboyante legende was lid van het ‘beste Braziliaanse nationale team ooit’ dat in 1982 meedeed aan het WK maar niet won.

De sierlijke middenvelder was in ’82 aanvoerder van het Braziliaans elftal en scoorde tweemaal, waaronder een fraaie goal tegen de Sovjet-Unie. Socrates Brasileiro Sampaio de Souza Vieira de Oliveira speelde in totaal zestig interlands. De bijna twee meter lange spelmaker deed ook mee aan het kampioenschap vier jaar later, maar werd daar als captain vervangen door Edinho en ook toen ging de titel naar een ander land. Socrates’ jongere broer Raí werd in 1994 wel wereldkampioen met Brazilië.

Socrates, zelf gediplomeerd arts en politiek idealist, was al tijdens zijn actieve carrière een fervent roker. Als pensionado kwam daar ongeremd alcoholgebruik bij. Donderdag werd hij voor de derde keer in korte tijd opgenomen in het ziekenhuis. Waar de twee eerdere opnames het resultaat waren van excessieve alcoholconsumptie, ging het dit keer om voedselvergiftiging na een lunch in een hotel in Saõ Paulo. Vanochtend overleed hij aan de gevolgen van een darminfectie.

De Selecão die in 1982 naar het wereldkampioenschap in Spanje werd gestuurd, wordt door kenners gezien als het meest stilistische en geslepen team ooit. Onder leiding van coach Tele Santana was het met vedetten als Zico, Éder, Serginho, Falcão en Socrates zelf de topfavoriet voor de titel. Maar in de tweede groepsfase van het toernooi werd Brazilië uitgeschakeld na winst op Argentinië maar verlies in een meeslepend duel met de latere kampioen Italië.

De mooiste elf goals van dat legendarische Brazilië op het WK ’82: