Bodem onder oudste winkelcentrum van Nederland zakt verder weg

De bodem van het oudste winkelcentrum van Nederland zakt verder weg. Vooralsnog was onduidelijk of de bodem van Winkelcentrum ‘t Loon in Heerlen na de verzakking van gisteren stabiel was, maar dat blijkt dus niet het geval, meldt persbureau Novum.

De verzakking van het winkelcentrum in Heerlen.
De verzakking van het winkelcentrum in Heerlen. Foto Novum / Gemeente Heerlen

De bodem van het oudste winkelcentrum van Nederland zakt verder weg. Vooralsnog was onduidelijk of Winkelcentrum ‘t Loon in Heerlen na de verzakking van gisteren stabiel was, maar dat blijkt dus niet het geval, meldt persbureau Novum.

“De grond is nog steeds in beweging”, zegt een woordvoerder van de gemeente waar gisteren de verzakking begon. Een kolom in het onveilige deel van het complex was losgeslagen, wat een gat sloeg van ongeveer vijf meter doorsnede en een halve meter diep.

Winkeliers met een winkel in ’t Loon en bewoners van het woongedeelte boven het winkelcentrum mogen vandaag tot 17.00 uur naar binnen om spullen op te halen. Volgens de gemeente verloopt dit zonder incidenten. De omgeving van het winkelcentrum is rustig, zo is te zien op een speciale webcam die op het ’t Loon is gericht.

In verband met de situatie rondom het winkelcentrum heeft de gemeente besloten dat de maandelijkse test van het luchtalarm maandag om 12.00 uur niet doorgaat.

Deze week werden vijftig winkeliers die in het winkelcentrum gevestigd zijn overvallen door de sluiting van een deel van het gebouw. Toenemende druk op vitale pilaren zorgden voor instortingsgevaar.

De gemeente heeft een principebesluit genomen om een aantal winkels boven het onveilige gedeelte te slopen. De vereniging van eigenaren (VvE) moet daarvoor een sloopplan uitwerken. De VvE heeft tot maandag 12.00 uur de tijd om op het besluit van de gemeente te reageren.