Australië gaat omstreden uraniumdeal aan met India

Julia Gillard. Foto AFP / Torsten Blackwood

De regerende Labor partij van Australië heeft vanochtend besloten een langdurig uitvoerverbod van uranium voor India op te heffen. Het besluit stuitte op fel verzet van kritische leden van de partij. Zij wezen erop dat India het non-proliferatieverdrag niet heeft getekend.

Premier Julia Gillard herinnerde de leden van haar centrumlinkse partij aan de veiligheidseisen die ervoor moeten zorgen dat het uranium alleen voor vreedzame doelen wordt gebruikt. De verkoop zou van groot belang zijn voor de nationale economie. “Wij moeten ervoor zorgen dat de relaties met omliggende regio’s zo sterk mogelijk zijn”, zei Gillard tijdens de jaarlijkse partijconferentie.

VS handelt al sinds 2005 met India

De premier heeft er eerder op gewezen dat de Verenigde Staten al in 2005 afspraken met India maakten over handel in uranium en samenwerking in het opwekken van kernenergie. Daarmee zou een internationaal verbod op samenwerking met India op het gebied van kernenergie zijn doorbroken.

De vorige, conservatieve, regering van Australië was al met India in gesprek over handel in uranium. Toen de partij van Gillard aan de macht kwam, werden die gesprekken onmiddellijk beëindigd. De partij stelde toen dat er geen sprake van export zou zijn zolang New Delhi het non-proliferatieverdrag niet had getekend.

Niet voor iedereen te koop

Voor zover bekend ligt veertig procent van de uraniumreserves in de wereld in Australië. De voorraad van Australië is echter niet voor iedereen te koop. In verdragen die zijn gesloten met de Verenigde Staten, China, Taiwan, Japan, Zuid-Korea, Australië en verschillende Europese landen is afgesproken dat Australië alleen uranium verkoopt als het wordt gebruikt om stroom op te wekken. Het opwekken van kernenergie is in Australië zelf verboden.

    • Jules Seegers