Zij: 'Gelukkig heb ik lieve ouders'

Marieke Buitenwerf en Mark Crouch zijn zeven jaar samen. Samen hebben ze twee zoons (6 en bijna 1). Ze bewonen de volledige vijfde verdieping van een leegstaand kantoor, waar ze leven in een woongroep.

Marieke Buitenwerf (33), heeft een textieldrukkerij aan huis, ‘Noizesense’:

„Soms is mijn bedrijf lucratief: tijdens Koninginnedag in Eindhoven heb ik zo veel T-shirts bedrukt dat ik met 800 euro naar huis ging. Ook werk ik veel voor studentencorpsen. Die komen steeds met zo’n twintig, dertig items per keer, van truien tot pyjama’s. Maar de crisis heeft z’n weerslag op mijn bedrijf. Nu veel festivals zijn wegbezuinigd en op de studenten wordt gekort, verlies ik mijn belangrijkste klanten. Eigenlijk zou ik maandelijks 450 euro moeten aflossen. Gelukkig heb ik het geld voor mijn machines bij de sociale dienst geleend en niet bij de bank, waardoor ik het voorlopig bij 250 euro mag houden. Het is dat Mark zo hard werkt, anders zouden we niet rondkomen. Zijn werk is heel zwaar, hij sjouwt de hele dag met grote dozen bloembollen. Niet erg inspirerend, maar hij beseft dat hij al blij moet zijn dat hij werk heeft. Hij werkt met Polen die het voor 100 euro in de week minder doen. Gelukkig heb ik lieve ouders die soms, als het nodig is, aan het eind van de maand 50 euro opsturen.

„Ik heb nog nooit gehuurd, ik kraak al sinds mijn vijftiende. Dus leven zoals we nu doen, voelt voor mij niet als een tijdbom. We hebben een contract met de eigenaar, die zo nu en dan langskomt met een projectontwikkelaar om een plannetje te maken. Maar ik denk dat hij wacht tot de crisis voorbij is. Hierna zou ik wel een echt huis willen huren. Het lijkt me lekker om niet met z’n veertienen een douche te delen. Al ga ik de levendigheid missen, het barst in dit pand van bedrijfjes als een yogastudio, een dreadlockstudio en een weggeefwinkel. En we helpen elkaar. De onderbuurman laat onze hond uit zodat ik niet steeds met twee kinderen al die trappen af hoef.”

    • Anne Dohmen