Waarom schrijft u 'Stapel' en niet 'S.'? Omdat hij een publieke figuur is

Waarom mogen hoogleraren die in de fout zijn gegaan, met naam, toenaam en foto in de krant staan?

De meest vreselijke kinderverkrachters, moordenaars en oplichters worden zorgvuldig bij hun initialen genoemd en in geval van foto’s worden hun gezichten onherkenbaar gemaakt.

Het lijkt wel of sjoemelen met onderzoekcijfers het allerergste is wat de samenleving kan overkomen: Pek en veren voor de sjoemelende hoogleraren! De maatschappij wringt zich in alle bochten om ‘echte’ criminelen weer op het rechte pad te krijgen. Hoogleraren kunnen hun carrière wel vergeten.

M. A. Witzel-Pennekamp

Nieuw Vennep

Plaatsvervangend hoofdredacteur Joost Oranje zegt: „Normen van fatsoen en relevantie moeten telkens worden afgewogen. Voor het niet publiceren van gegevens moet je een goed argument hebben. Die zijn er bijvoorbeeld als het gaat om verdachten.

„Maar bij deze hoogleraren gaat het om mensen die werkzaam zijn in het publieke domein, in een vak waar hun naam verbonden is aan onderzoeksresultaten van soms groot belang. De universiteiten hebben hun namen dan ook bekendgemaakt. De krant heeft zich er daarnaast van vergewist dat de feiten klopten.

„Dat alles rechtvaardigt dat de krant hen noemt. Hen onherkenbaar opvoeren zou ook vreemd zijn; iedereen kan met Google eenvoudig hun identiteit achterhalen. Ten slotte: het gebruik van initialen zou in dit geval, omdat zij al zo bekend zijn, het effect van ‘pek en veren’ juist versterken; dan zouden we moeten spreken van ‘de frauderende hoogleraar S. te Tilburg’”.

    • M. A. Witzel-Pennekamp