VS roepen Israël op isolement in Midden-Oosten tegen te gaan

Panetta eerder deze maand tijdens een hoorzitting in het Amerikaanse Congres. Foto Reuters / Kevin Lamarque

Israël moet zijn voorheen goede banden met Turkije en Egypte herstellen om de groeiende isolatie van het land in het Midden-Oosten tegen te gaan. Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie gisteravond in Washington.

Minister Leon Panetta zei in een toespraak dat Israël het afgelopen jaar “helaas” steeds verder meer geïsoleerd is komen te staan van zijn “traditionele regionale partners”. Door die ontwikkeling is ook het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen in een impasse geraakt, aldus Panetta. De minister riep Israël in de toespraak daarom op de onderhandelingen met de Palestijnen te hervatten.

Panetta ging ook in op de volksopstanden in de Arabische wereld en zei dat het “begrijpelijk” is dat Israël zich zorgen maakt om de revolutionaire ontwikkelingen. Maar juist omdat Israël al decennia goede banden had met het Egypte van Mubarak, moet Israël ook het nieuwe Egypte nu de hand reiken om zijn eigen belangen veilig te stellen, aldus de minister.

Het kernwapenprogramma van Iran noemde Panetta in zijn toespraak “de grootste bedreiging voor de veiligheid en welvaart in het Midden-Oosten”. Hij benadrukte dat de VS bezorgd zijn en blijven over de veiligheid van Israël en sloot niet uit dat militair ingrijpen nodig is om het nucleaire programma van Iran te stoppen. Wel noemde hij deze optie “een laatste redmiddel” en voegde hij toe dat bombardementen het kernwapenprogramma van Iran maar voor één of twee jaar kunnen vertragen.

    • Pim van den Dool