Voedselbank Triple A-status

Gisteren jurylid mogen zijn van Tafeltje Delen, een sympathiek initiatief van onder andere Het Nederlandse Rode Kruis, Humanitas, de Zonnebloem en de Gemeente Amsterdam om tijdens deze feestmaand eens ‘de eenzaamheid voor iemand weg te koken.’ De lancering van de website waar warmhartigen een lege plek aan tafel kunnen aanbieden, vond plaats via een wedstrijd in het hoofdkwartier van Mr. Kitchen.

Daarin namen Roger Rassin, executive-chef van het Amstel Hotel, en Chris Naylor van het hoofdstedelijke Vermeer het tegen elkaar op.

Binnen dertig minuten dienden zij uit de inhoud van een voedselpakker van de Voedselbank een hoofdgerecht en een dessert te bereiden. Eerstgenoemde zou bijgestaan worden door een vrijwilligster van de Voedselbank. En de laatste kreeg als keukenknechtje de Amsterdamse wethouder Maarten van Poelgeest aan zijn zijde.

Het werd een nek aan nek race. Verrassenderwijs besloten beide sterrenchefs de eveneens in het voedselpakket aangetroffen inlegkruisjes niet te pocheren, te bakken of te grillen, maar richtten zij hun aandacht op pasta, boerenkool, beschuiten, uien, tomaat, rookworst en ananas.

Volgens de jury, bestaande uit een andere ontvangster van voedselpakketten, Iens Boswijk van restaurantsite Iens en ondergetekende, bleef uiteindelijk Chris Naylor zijn collega Roger Rassin een neuslengte voor. Want om in dit seizoen een soort boerenkoolstamppot met pasta in plaats van met aardappelen te maken werd als net iets spannender ervaren dan het wat meer voor de hand liggende pastagerecht met uitomatensaus en worst

Bovendien werd ook het dessert van Engels-Nederlandse gelegenheidscombinatie (rijstepudding met gebakken ananas) lekkerder gevonden. Daarbij roemde het juryverslag het lef van het duo om de gemaakte saus aan te zoeten met het B-merk energiedrankje uit het pakket. ‘Da’s ook het enige waar het voor geschikt is. Want het is niet te drinken’, wist mijn medejurylid uit ervaring.

‘Nou, die Voedselbank hoeft zo niet bang te zijn om zijn Triple A-status te verliezen’, hoorde ik een genodigde mompelen die zich op de leftovers van de juryleden had gestort. ‘Als ik zo’n pakket krijg met die koks erbij wil ik daar ook wel klant worden.’

    • Harold Hamersma