Video: verjaardagsfilmpje voor de tienjarige euro

Ondanks de schuldencrisis gaat het dagelijks leven gewoon door. Ook op de pr-afdeling van de Europese Centrale Bank. En het is misschien niet de lekkerste timing, maar omdat de eurobiljetten en munten volgende maand tien jaar in omloop zijn, moest er een verjaardagsfilmpje worden gemaakt.

Het intro van het filmpje ziet er tenminste nog een beetje gelikt uit, maar na een minuut wordt het een suffige promo waar de geschiedenis en de voordelen van de gezamenlijke munt wordt opgesomd.

Nu de noodklok voor de euro wordt geluid is het natuurlijk makkelijk om ieder zinnetje en optreden in het filmpje anders dan bedoeld te interpreteren. Maar ironisch is het wel als de voice-over iedereen duidelijk maakt dat het nog maar een paar maanden mogelijk is om de lires en de drachmes in te ruilen voor de euro’s. Ook lijkt het of ECB-voorzitter Mario Draghi met grote tegenzin en knarsetandend zijn paar zinnen voorleest. En hoor je daar nu een kleine twijfel in de stem van de voice-over als ze afsluit met ‘The Euro, our money’?