Verzakking winkelcentrum Heerlen begonnen

De losgeslagen kolom in de parkeergarage. Foto Novum / voorlichting Gemeente Heerlen

De verzakking van winkelcentrum ’t Loon in Heerlen is begonnen. Vanmiddag is een kolom in het onveilige deel van het complex losgeslagen en is een gat van ongeveer vijf meter doorsnede en een halve meter diep ontstaan. De vloer in kledingzaak Promiss is als gevolg hiervan omhooggekomen, meldt de gemeente Heerlen vandaag.

Of de verzakking ervoor heeft gezorgd dat de grond nu stabiel is geworden, is nog onduidelijk. Onderzoek heeft inmiddels uitgewezen dat ’t Loon inderdaad bestaat uit vier losse delen. Wel zijn de delen onder het parkeerdek door het asfalt met elkaar verbonden. Ook het parkeerdek is nu tot onveilig gebied verklaard.

Bewoners en ondernemers mogen morgen spullen ophalen

De overige compartimenten met de veertig winkels en de flat bij het centrum zijn veilig. Wonen in de ontruimde flat bij het complex kan voorlopig echter niet omdat het gas en de stadsverwarming in het hele complex zijn afgesloten om extra risico’s op bijvoorbeeld brand te voorkomen als de verzakking doorzet. Bewoners en ondernemers met winkels in het veilige deel, mogen vanaf zondag 10.00 uur spullen weghalen.

Het slopen van het onveilige deel is nu de verzakking is begonnen nog urgenter geworden, aldus de gemeente. De Vereniging van Eigenaren moet hiervoor een sloopplan opstellen. De gemeente gaat ervan uit dat de vereniging dat zo snel mogelijk gereed heeft.