Uitgelicht zondag

scene uit de film Easy Virtue (2009) FOTO: A-Film Colin Firth

Film

The Secret Garden (Fred M. Wilcox, 1949, VS). Verfilming van roman van Francis Hodgson Burnett is een charmante Victoriaanse fabel over weesmeisje dat alom levensvreugde introduceert door een vervallen tuin op te knappen.Eén, 14.05-15.35u.

Hunger (Steve McQueen, 2008, GB/IER). Speelfilmdebuut van Britse, in Nederland wonende kunstenaar. Speelt zich af in de Maze-gevangenis bij Belfast, begin jaren tachtig, met het verhaal van de protesten van IRA-gevangenen daar, die weigerden om gevangeniskleding te dragen, hun haar te laten knippen en zich te wassen. Ze probeerden op die manier (tevergeefs) een status als politiek gevangene af te dwingen. Canvas, 21.45-23.20u.

Kinsey (Bill Condon, 2004, VS/D). Biopic over de Amerikaanse seksuoloog Alfred Kinsey die in de jaren vijftig wereldberoemd werd met twee studies over seksualiteit. Zijn bevindingen, deels gebaseerd op enquêtes over seksueel gedrag, schokten puriteins Amerika. Zo stelde hij dat wat indertijd als abnormaal gold, in feite heel normaal was: seks voor het huwelijk, overspel, masturbatie en kijken naar porno. Titelrol van Liam Neeson, ook met Laura Linney. RTL8, 22.30-00.45u.

Dead Calm (Philip Noyce, 1989, Australië). Onevenwichtig maar interessant staaltje psychologische horror. Sensuele griezel Billy Zane terroriseert bootje van Nicole Kidman. Haar echtgenoot Sam Neill zwemt er achteraan.Net5, 00.10-02.10u.

Informatief

God in de Lage Landen. Serie waarin Ernst Daniël Smid op zoek gaat naar de christelijke wortels van Nederland. Vandaag o.m. over Jan van Scorel (1495-1562), de eerste Renaissanceschilder van de Lage Landen, en zijn collega Peter Paul Rubens. Ned.2, 19.00-19.45u.

The Doors: Mr. Mojo rising. Documentaire over het verhaal achter het Doors-album LA Woman, dat veertig jaar geleden werd uitgebracht. De plaat bevat hits als Riders on the Storm, Love her Madly en de titelsong. De overlevende groepsleden vertellen hoe de plaat tot stand is gekomen. Er zijn ook interviews met kroongetuigen en de verhalen worden geïllustreerd met archiefbeelden van liveoptredens en studio-opnames.Canvas, 20.45-21.45u.

ZDF-History: Das Geheimnis von Pearl Harbor. In de vroege ochtend van 7 december ziet de Amerikaanse mijnenveger Condor de periscoop van een onbekende miniduikboot bij de haven van Pearl Harbor en alarmeert de destroyer Ward. Die brengt drie uur later een ander onbekend duikbootje tot zinken. Het plaatselijke commando neemt de incidenten niet serieus en onderneemt geen enkele actie. Een uur later verschijnen de eerste Japanse vliegtuigen boven de haven. In deze film een reconstructie van de gebeurtenissen in die fatale nacht en ochtend. ZDF, 23.40-00.25u.

Curiosity: Why is sex fun? De wetenschap probeert het raadsel van het vrouwelijk orgasme te ontrafelen: bij mannen heeft het een functie, maar is het bij vrouwen alleen een cadeautje van de natuur of speelt het een rol bij de conceptie? Actrice Maggie Gyllenhaal presenteert deze documentaire over het onderzoek. Discovery, 21.00-22.00u.

Sport

Schaatsen: World Cup Heerenveen. Samenvattingen en rechtstreeks verslag van de 1.000 meter (v en m) en de achtervolgingsnummers voor ploegen.Ned.1, 13.00-17.56u.