thuiskoknieuws

Karin

Zelf dingen maken die anders uit pakjes en zakjes komen, dat is een specialiteit van ‘Karin’, de schrijfster van Koken met Karin en de bedenker van de anti-pakjesavond op 4 december. In Koken met Karin laat ze van allerlei gerechten die de meeste mensen kant-en-klaar kopen, zien hoe ze die zelf kunnen maken. Met lijstjes erbij van wat er allemaal in de pakken en blikken zit. Zie ook haar vrolijke weblog: kokenmetkarin.nl.

Speculaas

Als er iets is dat je voor Sinterklaasavond zelf zou willen maken, is het wel speculaas. En als er iets is dat weinig werk is en veel geurig resultaat biedt, dan is het dat wel. Het wordt arbeidsintensiever als er dunne speculaasjes vervaardigd moeten worden, met behulp van een speculaasplank. Maar waaruit die krengen, is mijn ervaring, nooit lekker willen vallen maar zich aan vastklampen alsof ze een wisse dood wacht op het bakblik. Terwijl het bakblik de bestemming is van speculaas.

Maak dus vooral grote speculaasplakken die zich prima in brokken laten snijden. Vermeng voor vier flinke brokken: 450 gram zelfrijzend bakmeel, 300 gram boter, 25 gram speculaaskruiden, 350 gram bruine basterdsuiker. Vorm vier brokken, bestrijk ze met eigeel en druk er eventueel nog wat amandelen in. Leg ze 25 minuten in de oven op 180 graden. Koeler en harder laten worden op een rooster.

Kerst

Zodra Sinterklaas zijn hielen heeft gelicht, horen we alweer de kerstman met zijn rendier in de verte ‘joho’ roepen. En dat betekent ook dat er nagedacht moet gaan worden over kerstdiners of juist niet, over rijkelijk of juist eenvoudig, maar hoe dan ook: december-eten. De Amsterdamse overdekte markt voor verse spulletjes, Landmarkt, houdt op vrijdag 9 en zaterdag 10 december een grote kerstproeverij, waar verschillende voor-, hoofd-, en nagerechten worden gepresenteerd ter inspiratie. De recepten kunnen meteen meegenomen worden, net als suggesties voor wat te doen met de restjes, op dat er niet ladingen eten worden weggegooid. Op vrijdagavond van 16 tot 19 uur en zaterdag van 12 tot 16 uur worden er in de winkel verschillende gangen gepresenteerd.

Landmarkt, Schellingwouderdijk 339, Amsterdam, www.landmarkt.nl

Toch potjes

Voor eetgrage kinderen en hun ouders kan Sinterklaas soms heel leuke flesjes en potjes kopen. Wie zou er niet blij worden van een potje kappertjes in het zout, een pak Maldon zeezout, een fles geurige Kretenzer olijfolie, een bijzondere azijn (frambozen, sherry- of, kreeg ik laatst: banyuls-azijn!). Webwinkels en delicatessenwinkels kunnen wanhopige sinterklazen met culinaire belangstelling flink op weg helpen.

Of kies fijne spullen voor in de keuken, van wiegemes tot raviolibakje, van microplane raspen tot platte weegschaaltjes (ook bij de Hema), van bakknikkers tot rood-wit opbindtouw.