Spaargeld halen met stunttarief

Bij ING regent het rente. Tenminste, zo noemt de bank het zelf op de website. Klanten die al bij ING sparen krijgen tijdelijk 1 procent extra rente over het bedrag dat ze tot en met 15 maart 2012 extra sparen.

Voor nieuwe spaarders heeft ING ook mooie aanbiedingen. Geld een jaar vastzetten levert 2,35 procent rente op. Vijf jaar vastzetten kan tegen een rente van 3,15 procent.

Maar voor echte stunttarieven moet een consument bij de banken met de wat exotischere namen zijn.

Wat dacht u van uw spaargeld een jaar vastzetten bij de Yapi Kredi Bank tegen een rente van 3,35 procent. Overigens legt deze Nederlandse dochter van twee Turkse banken het weer af tegen een andere Turkse bank die in Nederland actief is. Bij de Anadolubank krijgt een klant 3,45 procent rente als hij zijn geld minimaal een jaar toevertrouwd. Wie zijn geld niet vast wil zetten, maar wel tegen een aantrekkelijke rente wil sparen kan bijvoorbeeld bij de AT Bank terecht, dochter van de Russische Alfa Bank. Sparen via internet levert bij deze bank 3 procent rente op.

Onrust op de financiële markten? Dan gaat de spaarrente meestal omhoog. Op het hoogtepunt van de kredietcrisis in 2008 boden sommige banken ongekende rentetarieven om maar spaargeld binnen te slepen. Zo lokte Fortis spaarders met een tarief van 5 procent. De Haagse zakenbank NIBC ging daar later weer over heen met een tarief van 5,25 procent op de internetspaarrekening.

Zo hoog zijn de tarieven nu nog niet. De rente bij NIBC is op dit moment 2,85 procent voor internetsparen. Maar ook nu begint de onrust op de financiële markten weer gevolgen te hebben voor de rentetarieven. Volgens een betrokkene die anoniem wil blijven, zijn sommige banken de afgelopen periode afhankelijker geworden van de spaarmarkt en gaan ze daarom stunten.

Door de crisis is het voor banken moeilijker om geld uit de markt te halen. En als het wel lukt, is het tegen hoge tarieven. Dus biedt spaargeld een uitkomst. Uiteindelijk kunnen de hogere spaarrentes er wel voor zorgen dat kredieten duurder worden. Banken verdienen door geld tegen een bepaald tarief te lenen en het vervolgens tegen een hoger tarief uit te lenen.

Van de Rabobank hoeven consumenten geen stunttarieven te verwachten, zegt een woordvoerder. „We volgen het. We zien het. Maar de Rabobank heeft op dit moment geen gebrek aan liquiditeit.” Een woordvoerder van ING ontkent ook dat de actietarieven van de bank iets te maken hebben met spanning op de financiële markten. „We hebben geregeld acties en aanbiedingen.” Maar of ING momenteel iets afhankelijker is van spaargeld? Onzin, zegt de woordvoerder. „We hebben geen problemen met onze liquiditeit.”

    • Tom Kreling