Spaanse tennissers dicht bij Davis-Cupzege

Supporters wave Spanish flags as Spanish David Ferrer prepares to serve to Argentinian Juan Martin Del Potro during their Davis Cup final second match at La Cartuja Olympic stadium in Sevilla on December 2, 2011. David Ferrer defeated Juan Martin del Potro 6-2, 6-7 (2/7), 3-6, 6-4, 6-3 in a marathon clash to give Spain a 2-0 lead over Argentina in the Davis Cup final. AFP PHOTO / JAVIER SORIANO AFP

Het tennisteam van Spanje hoeft in drie duels nog maar één keer Argentinië te verslaan om voor de vijfde keer de Davis Cup te winnen. Na de eerste dag van de Davis-Cupfinale in Sevilla is de stand 2-0 voor Spanje.

Rafael Nadal zette Spanje gistermiddag op een 1-0 voorsprong na een gewonnen driesetter tegen Juan Monaco: 6-1, 6-1, 6-2. In de avondpartij zorgde David Ferrer voor de 2-0 door Juan Martin del Potro in een spannende vijfsetter te verslaan: 6-2, 6-7 (2), 3-6, 6-4 en 6-3.

Rafael Nadal leek op zijn favoriete gravelondergrond hersteld van zijn zeer matige spel vorige week tijdens de ATP World Tour Finals in Londen, waar hij in de groepsfase werd uitgeschakeld. Maar in de sfeervolle tennisarena in Sevilla, met de Spaanse koning Juan Carlos op de tribune, wist Nadal zijn Argentijnse opponent al in de derde game te breken. Dat lukte hem in de eerste set daarna nog twee keer, waardoor de nummer twee van de wereld de set eenvoudig met 6-1 naar zich toe kon trekken.

„Ik was een beetje nerveus in het begin, maar nadat ik zijn service brak, ging ik steeds beter spelen”, zei Nadal in afloop. De Spaanse tennisser heeft in het Davis Cup-toernooi in meer dan drie jaar tijd geen enkele set verloren.

De partij tussen Nadal en Monaco werd gekenmerkt door vele lange rallys, die grotendeels werden gedomineerd door de Spanjaard. In het begin van de derde set ondervond Nadal meer tegenstand waardoor er even een boeiende strijd ontstond. Maar toen Monaco bij een 2-2 stand weer werd gebroken door Nadal, was het duel beslist. „Ik ben zeer tevreden over mijn spel. Tegen Monaco weet je dat het een lange partij wordt. Hij is fit en je moet altijd vechten voor je punten”, zei de Spaanse kopman.

Nadals landgenoot Ferrer begon het tweede finaleduel voortvarend en won de eerste set met 6-2. Vervolgens nam de Argentijn Del Potro het initiatief over en won de tweede en derde set. Naarmate de wedstrijd vorderde leek Del Potro echter steeds meer last te krijgen van vermoeidheid en zenuwen. In de vierde set maakte hij een dubbele fout terwijl hij een setpoint had kunnen maken. Ferrer dwong daarna een beslissende vijfde set af. Daarin pakte hij een 5-1 voorsprong om vervolgens na een partij van bijna vijf uur de overwinning binnen te slepen.

Vandaag staat in Sevilla de dubbelpartij op het programma. Daarin nemen Feliciano Lopez en Fernando Verdasco het op tegen de Argentijnen David Nalbandian en Eduardo Schwank. Als de Argentijnen die partij weten te winnen, staan er morgen weer twee duels gepland. Daarin neemt eerst Nadal het op tegen Del Potro en daarna zou Ferrer tegen Monaco spelen.

Spanje zou met een nieuwe zege in de finale voor de derde keer in vier jaar tijd de Davis Cup winnen. Argentinië stond al vier keer in de finale maar won het toernooi nog nooit. (Reuters, Novum)