Skobrev snelste op schaatsmijl Thialf

Ivan Skobrev won als derde schaatser dit seizoen een 1.500 meter om de wereldbeker. De meest prestigieuze afstand, voorheen domein van Shani Davis, zorgt voor veel strijd.

Winnaar Ivan Skobrev en nummer drie Håvard Bøkko keken elkaar lachend aan, vlak voor de huldiging na de 1.500 meter in een vrijwel leeg Thialf. Derde wereldbekerwedstrijd van het seizoen, derde verschillende winnaar. De Rus en de Noor haalden als enige al eerder dit seizoen een (bronzen) medaille op de mijl. Nummer twee Kjeld Nuis deed dat voor het eerst. „Elke race een ander podium”, concludeerde Skobrev. „Iedereen probeert steeds iets te veranderen om net even beter te worden. De concurrentie op deze afstand is moordend.”

Jarenlang domineerde Shani Davis de 1.500 meter, de meest prestigieuze afstand in het wereldbekercircuit waar sprinters en allrounders elkaar treffen. Vijf keer won de Amerikaan het eindklassement, waarvan de laatste vier jaar op rij. Maar Davis is dit jaar nog geen schim van de schitterende schaatser die hij kan zijn. Vorig seizoen nam hij de training te makkelijk op. Dankzij pure klasse won hij de mijl nog regelmatig, hoewel het een teken aan de wand was dat hij bij de WK afstanden in Inzell het goud aan Bøkko moest laten. Dit seizoen begon met een tweede plaats in Tsjeljabinsk, gevolgd door een vierde in Astana vorige week. In Thialf kwam Davis na een zwakke slotronde niet verder dan de zevende tijd (1.47,01). Zijn troon op de 1.500 meter is vacant.

Stefan Groothuis versloeg Davis in de eerste wereldbekerwedstrijd overtuigend in een rechtstreeks duel en leek zijn gedoodverfde opvolger. Maar een fikse verkoudheid wierp de beste schaatser op de 1.000 meter op de iets langere middenafstand terug. In Thialf schoot de slotronde tekort: twaalfde in 1.47.62. Wouter Olde Heuvel dan, de verrassende winnaar in Astana? Zijn start was te langzaam, in de laatste ronde kon hij geen tijd terugpakken: elfde in 1.47,43.

Na drie weken met zware wedstrijden bleek Skobrev (28) gisteren de sterkste miler van allemaal. De regerend Europees en wereldkampioen allround profiteerde van de snelle start van directe tegenstander Mark Tuitert en had na een verbluffende tweede ronde (26,8 seconden) nog genoeg over voor een sterk slot: 1.45,81. In de rit na hem ging de 22-jarige Nuis dapper in de aanval, met een eerste rondje van 25,5. In de laatste ronde verloor hij net even teveel op Skobrev. Toch was Nuis, uit de ploeg van coach Jac Orie, in Thialf nog nooit sneller dan 1.45,99, waarin hij Bøkko (1.46,49) ruim versloeg.

Skobrev kon na zijn eerste zege van het seizoen opgelucht lachen. In Tsjeljabinsk kreeg de Rus voor eigen publiek een gevoelig tik, toen hij op de vijf kilometer een rechtstreeks duel tegen Sven Kramer dik verloor. „Sven blijft een speciale tegenstander. Ik richtte me in die race te veel op hem, hij speelde een slim spel met mij. Ik forceerde, verspeelde krachten en kon niet meer versnellen op het eind, normaal mijn specialiteit.”

De nederlaag tegen Kramer vergrootte de onrust in het Russische kamp, die ontstond toen Skobrev zich als enige van zeven allrounders plaatste voor de wereldbekerwedstrijden. In de zomer had de ploeg van coach Kosta Poltavets hard getraind in Amerika, waar Skobrev een huis heeft en zijn vrouw moest bevallen. „Het was een goed trainingskamp, maar voor de jongens was het misschien te zwaar”, zei de Russische schaatser.

Later dit seizoen hoopt Skobrev te profiteren van de zware zomertraining die hij achter de rug heeft. „Mijn hoofddoelen zijn de WK allround in Moskou en de WK afstanden in Heerenveen.” Deelname aan de EK in Boedapest lijkt niet te passen in zijn planning. „Die titel heb ik al. Ik ben geen fan van open ijsbanen. Maar of ik meedoe, beslissen de Russische bond en coach Poltavets”, aldus Skobrev.

    • Maarten Scholten