Schippers: hogere eigen bijdrage voor zorg is onvermijdelijk

Een eigen bijdrage voor een bezoek aan de huisarts is straks onvermijdelijk. Alleen op die manier kunnen de enorme zorgkosten binnen de perken blijven, zegt minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) vanochtend in De Telegraaf.

De minister wil de eigen betalingen het liefst zo snel mogelijk invoeren. “Ik vind dat we dat eigenlijk morgen zouden moeten doen”, zegt ze. Op dit moment weerhouden alleen coalitiepartners CDA en PVV haar van dat plan om patiënten meer te laten betalen. Maar volgens Schippers is de maatregel onvermijdelijk.

“Ik denk dat er vroeg of laat eigen betalingen in de zorg komen, of ik die nou invoer of mijn opvolger. Dat is nodig, wil je het systeem in het gareel houden.” Schippers benadrukt dat eigen betalingen in het buitenland overal gebruikelijk zijn. “Het is de beste manier om de zorgkosten in de hand te houden.”

‘Geen taboes bij onderhandelingen nieuwe bezuinigingen’

Naast snijden in de zorgkosten zijn ook andere omstreden hervormingen op de woningmarkt en arbeidsmarkt geen taboe bij mogelijke coalitiebesprekingen over extra bezuinigingen. Dat schrijft de Volkskrant vanochtend op basis van ingewijden. Kwesties als beperking van de hypotheekrenteaftrek en versoepeling van het ontslagrecht liggen zeer gevoelig binnen de coalitie, vooral bij de PVV.

    • Pim van den Dool