Salafisten in Tunesië bezetten faculteit

A woman covers her face with Egyptian flag as she attends a protest in Tahrir Square, in Cairo, Egypt, Friday, Dec. 2, 2011. Islamists appear to have taken a strong majority of seats in the first round of Egypt's first parliamentary vote since Hosni Mubarak's ouster, a trend that if confirmed would give religious parties a popular mandate in the struggle to win control from the ruling military and ultimately reshape a key U.S. ally. (AP Photo/Khalil Hamra) AP

Spanningen tussen seculiere Tunesiërs en salafisten die begonnen na de val van sterke man Ben Ali blijven groeien. De afgelopen week hebben enkele honderden salafisten, moslims die naar de zuivere islam van de beginjaren terugwillen, de letterenfaculteit van de Universiteit van Manouba in Tunis bezet met onder andere de eis dat vrouwelijke studenten met gezichtssluier colleges mogen volgen en examens afleggen. Ook eisten ze het recht op om een gebedsruimte in te richten.

Als reactie daarop legden docenten in alle Tunesische hogeronderwijsinstellingen het werk neer. Duizenden Tunesiërs hielden een protestbetoging bij het Bardo-paleis in de hoofdstad Tunis, het gebouw van de zojuist gekozen grondwetgevende vergadering. De stakers protesteerden ook tegen aanslagen op de civiele en academische vrijheden op universiteiten in Tunesië.

Begin oktober drongen salafisten de letterenfaculteit van de Universiteit van Sousse binnen, ook al om het recht op het dragen van de niqaab op te eisen. En er zijn meer dergelijke incidenten geweest. De leider van de strikt seculiere Progressieve Democratische Partij, Maya Jribi, heeft de grondwetgevende vergadering opgeroepen om dit soort incidenten te veroordelen. De oproep was in feite gericht op Ennahda, de gematigd-fundamentalistische partij die met overmacht de verkiezingen van 23 oktober won. Ennahda zegt Tunesiës seculiere principes te respecteren. Maar de partij wordt beschuldigd van een zekere tweeslachtigheid in haar relaties met de salafisten.