Reünie in de Bijlmer

None

De Reünie: BijlmerschoolNed1, 20.20 - 21.20 uur

In deze aflevering van de De Reünie zitten achttien leerlingen van de tweede klas van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer uit 1992. De school stond dicht bij de plek waar op 4 oktober van dat jaar een vliegtuig van de luchtvaartmaatschappij El Al neerstortte. Bij de ramp kwamen 43 mensen om het leven.

Het programma behandelt de gebruikelijke puberale schermutselingen. Zo is er Joeri Mes, de driftkikker van de klas. Mes schopte het tot meervoudig kickbokskampioen en verdient inmiddels de kost als geschiedenisdocent. „Een stelletje terroristen”, noemt een leerling de groep. „Echt een toffe klas”, herinnert de juf. De nu 33-jarige leerlingen geven het leven gemiddeld als rapportcijfer „een dikke acht”.

Alle ontboezemingen vallen volledig in het niet bij het verhaal over de toen veertienjarige Graciëlla Truideman. Zij kwam de dag na de ramp niet opdagen op school. Ze bleek, samen met haar broertje Guillermo, het vliegtuigongeluk niet te hebben overleefd. Het toestel stortte neer op hun woning. Haar ouders vertellen dat ze ten tijde van de ramp op bezoek waren bij vrienden in de buurt. In een klap was alles verdwenen. Van de kinderen bestaan zelfs nauwelijks nog foto’s. „Niks interesseerde me meer”, zegt de moeder.

Alsof dat leed niet groot genoeg is krijgen we op de valreep nóg meer. Elke stapte op haar negentiende uit het leven. Richard bezoekt, met camera, voor het eerst na dertig jaar zijn verpauperde vader. „Wat een hoop hè”, zegt presentator Rob Kamphues. „Ja heavy”, verzucht de klas. En dan is het tijd voor een vrolijke groepsfoto.

Marcel Haenen

    • Marcel Haenen