Portugal is Angstgegner voor Oranje

Portugal lijkt nog meer dan Duitsland een Angstgegner voor Nederland. Van de tien onderlinge duels won Oranje er één (in 1991) en gingen er zes verloren.

De laatste en meest geruchtmakende nederlaag was op het WK in 2006. Toen won Portugal in de achtste finales in Neurenberg met 1-0. De Russische scheidsrechter Valentin Ivanov trok die avond in totaal zestien keer een gele kaart. Vier spelers kregen twee gele kaarten en dus rood: de Nederlanders Khalid Bouhlarouz en Giovanni van Bronckhorst en de Portugezen Costinha en Deco.

Op het EK in 2004 werd Nederland in de halve finales uitgeschakeld door gastland Portugal, dat in de finale verrassend verloor van Griekenland. Het was de grootste (gemiste) kans op een titelzege in de Portugese voetbalhistorie.

Op dat EK was de huidige sterspeler Cristiano Ronaldo nog een aankomend talent. De aanvaller van Real Madrid is na Lionel Messi nu al een paar jaar de een na beste speler ter wereld.

Nani van Manchester United is ook een gevaarlijke buitenspeler. Meest gevreesde Portugees is de spijkerharde verdediger Pepe van Real Madrid.