Oranje loot Duitsers en speelt diep in Oekraïne

Het Nederlands elftal heeft in sportief én logistiek opzicht zwaar geloot voor het Europees Kampioenschap voetbal dat volgend jaar juni in Polen en Oekraïne wordt gehouden. Oranje is gisteren bij de loting gekoppeld aan Duitsland, Portugal en Denemarken en speelt alle drie de groepswedstrijden in de Oekraïense stad Charkov.

Het Nederlands elftal verblijft tijdens het EK in het Poolse Krakow. De afstand tussen het historische Krakow en industriestad Charkov, gelegen vlak bij de Russische grens, is zo’n 1.600 kilometer. De Nederlandse selectie moet daardoor drie keer heen en weer vliegen.

De supporters zijn aangewezen op chartervluchten tussen Amsterdam en Charkov. Voor degenen die per auto komen: de afstand naar Charkov is vanaf Utrecht zo’n 2.400 kilometer.

Bondscoach Bert van Marwijk noemde de loting gisteravond „loodzwaar, maar een enorme uitdaging”. Het Nederlands elftal verloor vorige maand in een oefenwedstrijd kansloos met 3-0 van Duitsland.

Oranje bewaart ook slechte herinneringen aan Portugal, waarvan op het WK 2006 in een hard duel met 1-0 werd verloren. Denemarken was op het WK 2010 in Zuid-Afrika tegenstander van Oranje, dat met 2-0 won.

Nederland speelt zijn groepswedstrijden in het stadion van voetbalclub Metalist Charkov. Daar is plaats voor ruim 38.000 toeschouwers. Metalist heeft onlangs voor circa drie miljoen euro een nieuwe grasmat laten aanleggen.

Rusland, met de Nederlandse bondscoach Dick Advocaat, werd ingedeeld in een groep met gastland Polen, Griekenland en Tsjechië.

EK voetbal: Economie/Sport, pagina 20-23