Oppositie Congo erkent uitslag verkiezingen niet

Oppositieleider Etienne Tshisekedi bij de persconferentie waar de verklaring van de oppositiepartijen naar buiten werd gebracht. Foto AFP / Gwenn Dubourthoumieu

De oppositiepartijen in Congo erkennen de voorlopige resultaten van de verkiezingen in het land niet. Dat stellen de partijen in een gezamenlijke verklaring, meldt persbureau Reuters.

Volgens die resultaten kan de zittende president Joseph Kabila op 50,3 procent van de stemmen rekenen, meldde de Congolese kiescommissie vandaag. De oppositiepartijen stellen echter dat er bij de verkiezingen vele misstanden zijn geconstateerd en dat er fraude is gepleegd. De partijen willen dat leiders van andere Afrikaanse landen bemiddelen bij de situatie.

Ook oppositieleider Etienne Tshisekedi heeft de verklaring ondertekend. In de voorlopige uitslag komt Tshisekedi als nummer twee uit de bus, met 34,4 procent van de stemmen.

Aanhangers van Tshisekedi vielen zaterdag een auto met buitenlandse correspondenten aan. Zij beschuldigden de internationale gemeenschap ervan zich achter Kabila te scharen.

In totaal zijn er nu 6,48 miljoen stemmen geteld, zo’n 33 procent van het totaal uitgebrachte stemmen.

    • Lex Boon