Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Occupy Amsterdam moet overlast aanpakken

De tenten van Occupy Amsterdam op het beursplein, twee weken geleden, met daarvoor het spel 'Europoly'. Foto AP / Peter Dejong

De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft vandaag de Occupy-betogers op het beursplein in de hoofdstad laten weten dat het snel afgelopen moet zijn met de overlast voor de ondernemers rondom het kampement van Occupy. Dat meldt de Amsterdamse zender AT5.

Van der Laan sprak vandaag ruim twee uur lang met zo’n 50 demonstranten. Volgens AT5 zijn er goede afspraken gemaakt over het verkleinen van het kamp, het verminderen van de stank en betere toezicht op het alcohol- en drugsverbod. Voor maandag moeten campers, auto’s en caravans van het Beursplein verwijderd zijn.

Volgens Van der Laan hebben demonstranten zeven weken lang ontspannen en ‘op Amsterdamse wijze’ kunnen demonstreren, maar moet het nu afgelopen zijn met de overlast.

Occupyers Eindhoven verhuisd

Vanochtend hebben de Occupy-betogers in Eindhoven het Clausplein verlaten. De actievoerders moesten voor 09.00 uur weg zijn omdat de overlast te groot was. Ze zijn nu verhuisd naar een parkeerterrein aan de Stationsweg, weet een woordvoerder van de gemeente.

Volgens waarnemers van de gemeente hebben de Occupyers het Clausplein netjes achtergelaten. “Ze hebben hun rommel en afval netjes in kliko’s gedaan”, aldus een woordvoerder tegen persbureau Novum. De demonstranten wilden eigenlijk nog twee weken langer op het plein blijven, maar haalden in een kort geding tegen de gemeente bakzeil.