Nog even zacht

De weersomstandigheden wisselen elkaar snel af. Dat hoge tempo houdt verband met een zeer sterke straalstroom. Op circa 5 kilometer hoogte – de sturende hoogte voor veel weerssystemen – waait het de komende tijd gemiddeld met snelheden tot 150 kilometer per uur uit westnoordwestelijke richting. Vanuit die hoek en met die snelheid veranderen weersomstandigheden snel.

Een regenzone schuift vanmiddag weg naar Duitsland. Vanuit het noordwesten breekt de zon af en toe door, maar er valt ook nog een enkele regenbui. In het zuidoosten verbetert het weerbeeld pas tegen de avond. De grondwind, uit west tot zuidwest, neemt langzaam af naar matig tot krachtig, maar blijft vooral aan zee flink vlagerig. De maximumtemperatuur ligt rond 10 graden.

Vanavond, vannacht en morgen vallen enkele buien. De meeste ervan gaan zich geleidelijk concentreren op de noordelijke helft van het land. Af en toe breekt de zon even fel door.

Na een minimumtemperatuur rond 7 graden wordt het overdag 7 graden in Friesland tot 10 graden in Zeeland, bij een matige tot harde zuidwestenwind.

Ook maandag en dinsdag verlopen wisselvallig en winderig. Het wordt winterser met regen, hagel en lokaal natte sneeuw.