Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

‘Moslimfundamentalisten Egypte krijgen 70 procent parlementszetels’

De salafistische parlementskandidaat Nada Abo El-Maty (met de lange baard), vorige week op campagne in Kairo. Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

De twee belangrijkste moslimfundamentalistische partijen in Egypte krijgen naar verwachting zestig tot zeventig procent van de zetels in het nieuwe Egyptische parlement. Dat meldt persbureau AP vandaag op basis van onofficiële, gelekte verkiezingsresultaten.

Uit de voorlopige resultaten zou blijken dat de partij van de fundamentalistische Moslimbroederschap maar liefst 45 procent van de parlementszetels in handen krijgt. Verrassend is ook het waarschijnlijke succes van de meer radicaal-islamitische Nour-partij van de salafisten, die mogelijk een kwart van de zetels behaalt. Als de voorlopige resultaten kloppen, gaan de Moslimbroeders en salafisten samen tussen de zestig en zeventig procent van de zetels in het parlement bekleden.

Meerdere verklaringen voor grote succes van fundamentalistische partijen

Er zijn een aantal verklaringen voor het grote succes van de fundamentalisten, zegt onze buitenlandredacteur Carolien Roelants, die voor NRC Handelsblad over Egypte schrijft:

“Egypte is een heel religieus land. Zo wordt het idee van secularisme niet breed gedeeld en richten veel Egyptenaren hun leven op een religieuze manier in. Verder is vooral de Moslimbroederschap buitengewoon goed georganiseerd en bekend bij het grote publiek, in tegenstelling tot de kleinere liberale partijen. Verder hebben de Moslimbroeders hun populariteit te danken aan het leveren van sociale diensten als onderwijs en zorg die de overheid onder Mubarak niet leverde.”

Het liberaal-seculiere blok, dat naar verwachting als derde eindigt, is bevreesd voor de grote hoeveelheid macht die de conservatieve moslimpartijen mogelijk krijgen. Hoewel nog niet duidelijk is hoeveel macht het Egyptische leger het parlement zal gunnen, vrezen seculiere Egyptenaren dat de Moslimbroeders en salafisten zullen proberen de Egyptische samenleving en rechtspraak verder te islamiseren.

Een woordvoerder van de radicale salafisten zei vandaag tegen AP dat zijn partij democratie in Egypte steunt. Wel voegde hij eraan toe dat zijn partij “geen absolute vrijheid aan mensen kan geven om zelf te beslissen wat goed en fout is. De wetten van God geven ons die antwoorden”, aldus de woordvoerder. Hij kondigde aan dat zijn partij zal proberen alcohol in Egypte te verbieden en eten tijdens de Ramadan per wet te verbieden. Een speciale instantie zou dat eetverbod tijdens de vastenmaand moeten gaan handhaven.

Grote vraag is met wie de Moslimbroeders straks willen regeren

Hoewel de salafisten de afgelopen maanden steeds zichtbaarder zijn geworden en nu zeer succesvol lijken te zijn geweest bij de verkiezingen, is het nog maar zeer de vraag of hun ideeën in de praktijk zullen worden gebracht, legt Roelants uit:

“Het is nog maar helemaal de vraag of de Moslimbroeders met de salafisten willen regeren en niet kiezen voor een coalitie met de liberale partijen. Als ze wel met de salafisten gaan, kun je inderdaad het effect krijgen dat de Moslimbroederschap zich ‘islamitischer’ gaat opstellen. Maar de Moslimbroeders zijn vooral geïnteresseerd in het stimuleren van de economie en de terugkeer van toeristen en investeerders. Iets als een alcoholverbod helpt dan niet.”

De officiële uitslagen van de eerste ronde van de Egyptische parlementsverkiezingen laten al dagen op zich wachten. Het hoofd van de kiescommissie kon gisteravond wel bekend maken dat het opkomstcijfer op ongeveer 62 procent ligt, het hoogste opkomstcijfer in de geschiedenis van Egypte. De komende weken wordt nog in twee andere districten in het land de eerste ronde van de verkiezingen gehouden.