Kortkolom kunst

Lawrence Renes chef bij Opera in Stockholm

Amsterdam. De Nederlandse dirigent Lawrence Renes (41) wordt met ingang van komend seizoen muzikaal directeur van de Koninklijke Zweedse Opera in Stockholm. Renes leidde daar in april met veel succes Das Rheingold, eerste deel van Wagners operavierluik Der Ring des Nibelungen. In januari 2013 volgt Die Walküre – de eerste productie in zijn nieuwe functie. De opera in Stockholm was al verscheidene jaren zonder muzikaal leider. Renes was eerder chef van Het Gelders Orkest en van het symfonieorkest en de opera in Bremen. (NRC)

Museum Meermanno blijft voortbestaan

Den Haag. Het door geldgebrek bedreigde boekenmuseum Meermanno blijft bestaan. Directeur Maartje de Haan liet weten meer dan de benodigde 385.000 euro bijeen te hebben. Meermanno haalde in minder dan een jaar 400.000 euro binnen via sponsors, fondsen en donateurs. Staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur, VVD) wilde het museum alleen opnemen op de lijst van instellingen die vanaf 2013 in aanmerking komen voor vierjarige subsidie als het meer eigen geld wist te verwerven. (Novum)

Han Nefkens Fashion Award naar Koreaanse

Rotterdam. De Han Nefkens Fashion Award voor ontwerpers uit niet-westerse landen is gewonnen door de Koreaanse Rejina Pyo. Ze krijgt 25.000 euro en mag werk presenteren in museum Boijmans Van Beuningen. De tweejaarlijkse prijs is vernoemd naar mecenas Han Nefkens. De jury bestond naast Nefkens uit Viktor & Rolf. (Novum)