Kortkolom buitenland

Aanklager Strafhof wil Soedanese minister

Den Haag. De aanklager van het Internationaal Strafhof in Den Haag, Luis Moreno-Ocampo, heeft gisteren verzocht om een arrestatiebevel voor de Soedanese minister van Defensie, Abdelrahim Mohamed Hussein. Volgens Ocampo wordt hij verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de provincie Darfur in 2003 en 2004. Eerder had het Strafhof al een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Soedanese president Omar Hassan al-Bashir. Deze is sindsdien echter nog verscheidene keren naar het buitenland geweest zonder te worden aangehouden. De Soedanese regering in Khartoum verwierp het verzoek als „politiek gemotiveerd”. (Reuters, AP)

Laag peil Donau leidt tot chaos scheepvaart

Bezdan. Het waterniveau van de Donau is in delen van Midden- en Oost-Europa tot recordlaagtes gedaald, met als gevolg dat ruim honderd schepen zijn vastgelopen in de rivier, een van de drukst bevaren routes in Oost-Europa. Rederijen melden aanzienlijke verliezen. Het lage waterniveau is het gevolg van de lange droogte in het stroomgebied van de Donau. Volgens meteorologen is er sinds augustus veel minder regen gevallen dan normaal. Onduidelijk is waarom. Als gevolg van de droogte kampt Bosnië ook met watertekorten. In Roemenië, Bulgarije en Hongarije dreigen oogsten te mislukken. Er wordt voorlopig nauwelijks regen verwacht. (AP)