Kort economie

Werkloosheid in VS gedaald in november

Washington. Voor het eerst sinds begin dit jaar is de werkloosheid in de VS flink gedaald, zo blijkt uit cijfers die het ministerie van Werkgelegenheid gisteren heeft gepubliceerd. Vooral in de retail, de horeca, de zakelijke dienstverlening en de zorg kwamen er banen bij. Het aantal ambtenaren nam af. Per saldo zijn er in november 120.000 banen bij gekomen, de landbouwsector niet meegerekend. Sinds de financiële crisis in 2008 is de werkloosheid in de VS gestegen tot boven de 9 procent. Afgelopen maand daalde ze naar 8,6 procent. Het is het laagste percentage sinds tweeënhalf jaar. Vooral blanken profiteerden van het grotere arbeidsaanbod. Onder tieners, Afro-Amerikanen en Hispanics bleef de werkloosheid gelijk. (NRC)

Miljardenfonds voor duurzame visserij EU

Brussel. De Europese Unie wil een fonds van 6,5 miljard euro oprichten voor de periode 2014-2020 om de visserij duurzaam te maken. Hiervoor is gisteren een voorstel gepresenteerd. Het voorstel moet uiteindelijk leiden tot een verkleining van de Europese vloot, zodat overbevissing wordt tegen gegaan. Naar schatting driekwart van de visbestanden in Europese wateren wordt te zwaar bevist. „Er wordt geen geld meer uitgegeven om grotere schepen te bouwen”, zei Maria Damanaki, eurocommissaris voor Visserijbeleid. Het fonds geeft onder meer geld aan het opzetten van viskwekerijen. Ook moet het vissers helpen aan een baan buiten de visserij. Het uit de vaart halen van oude boten zal niet langer worden gesubsidieerd. (Reuters)