Intussen in Den Haag

Deze rubriek beschrijft elke zaterdag de achterkant van het politieke bedrijf. Dit keer: bezoekers uit verre oorden.

Paard en Staat

Ivo Opstelten, de minister die over de politie gaat, is bekend om zijn oog voor het belang van de staat. Dat bleek maar weer eens, deze week. Madeleine van Toorenburg trok aan de bel. Een paard was verdwenen, wist Opstelten dat wel? Het CDA-Kamerlid, verder niet erg bekend, wordt straks op straat door iedereen herkend. Althans, door mensen die het Sinterklaasjournaal zagen, en Van Toorenburg in de Kamer naar het paard van Sinterklaas hoorden vragen. Wat ging de minister eraan doen, wilde ze weten. Voor de duidelijkheid zei ze er nog bij dat het paard Amerigo zou heten. Binnen één dag, beloofde Opstelten, ga ik aan de slag. Op briefpapier van het departement stuurde hij een krom rijmpje naar het parlement. Om het paard te vinden, beloofde de VVD’er, doet hij alles in zijn macht. Elke agent moet zoeken, niet slechts die animal cops waar iedereen om lacht. Terwijl de camera’s draaiden, baste de minister twee agenten toe: zoek dat paard, in elke hoek. Publicitair succes, vertoning geslaagd. Alleen CDA’er Omtzigt reageerde verbaasd. Stond de minister maar even snel paraat, twitterde het Kamerlid, als het echt ergens over gaat. (DS)

Een verre moslim

Het was een ongewoon gezicht, dinsdagavond, ergens in een zaaltje aan het Binnenhof: een vrouw met hoofddoek die een groepje Kamerleden aan haar lippen heeft hangen. Zelfs PVV’er Wim Kortenoeven was hoffelijk. Hij verwelkomde de moslima in het Arabisch. Toen een bel afging, ten teken dat ergens een debat begon, permitteerde de glunderende gastheer, Han ten Broek van de VVD, zich een grapje. „Dat is geen oproep voor het gebed.”

De vrouw heet Tawakul Karman. Ze is leider van de Jemenitische mensenrechtengroep Vrouwelijke Journalisten zonder Kettingen. Ze kreeg de Nobelprijs voor de vrede voor haar strijd tegen de Jemenitische dictator Saleh. Maar ze is ook lid van de streng islamitische Islah partij, vaak vergeleken met de Moslimbroederschap. De Amerikanen beschouwen de voorman zelfs als terrorist.

Weet VVD’er Ten Broeke dat eigenlijk wel? Ja. „Maar haar geweldloze track record spreekt voor zich.” Later komt hij er nog op terug. Ook Hillary Clinton heeft haar ooit ontvangen. Niks aan de hand toch?

Bijdragen: Huib Modderkolk en Derk Stokmans