Homer Simpson rockt met Mick en Keith

None

The Simpsonsseizoen 1422 afleveringen van 22 minuten, €29,99

Hoe beroemd ben je als je de grootste rocksterren van deze aardbol zo ver krijgt dat ze de stemmen voor hun eigen geanimeerde figuurtjes inspreken? Kapitaal groot. Mick Jagger, Keith Richards, Tom Petty, Lenny Kravitz, Elvis Costello en Brian Setzer spelen zichzelf in de aflevering How I Spend My Strummer Holiday, waarin Homer Simpson, de vader van deze animatiefamilie, de kans krijgt zijn burgerbestaan te kruiden met een bezoek aan het Rock ’n Roll Fantasy Camp.

Met Jagger studeren Homer en de andere deelnemers zijn hanige loopje in, Petty probeert ze diepzinnige teksten te laten schrijven, Kravitz leert hen zich te kleden als rockster, met Richards rennen ze een parcours waarop ze paparazzi en groupies moeten ontwijken en Setzer onderwijst hen de basis van gitaar spelen: met je tanden op een brandende gitaar.

De sterren laten zich gewillig in de zeik zetten. Jagger praat over zijn administratie, Richards over het winterklaar maken van zijn tuin. Als Costello zijn bril afvalt, piept hij meisjesachtig: „O, mijn imago!” En Kravitz krijgt te horen dat hij het kruis van zijn broek opvult. Toch zei Kravitz een maand geleden nog dat zijn kleine neefjes en nichtjes zijn optreden in The Simpsons het coolste vonden dat hij ooit had gedaan.

De satirische animatieserieThe Simpsons is in de Verenigde Staten dan ook de langs lopende sitcom, het langst lopende animatieprogramma en de langst lopende primetime televisieserie. In de VS loopt nu het 23ste seizoen en in Nederland zendt digitaal kanaal Fox momenteel het 22ste seizoen uit. Des te merkwaardiger dat het uitbrengen van dvd’s zo achterblijft en nu pas seizoen 14 verschijnt, dat in 2002 is gemaakt.

Dat heeft consequenties. In de aflevering Helter Skelter neemt de geelgekleurde familie deel aan een realityshow, nadat hun huis tijdelijk onbewoonbaar is geworden. De Simpsons betrekken een huis waarin ze moeten leven als in 1895. De bedenker erkent dat hij het format zag op de Nederlandse televisie en de titel stal. Het plaagstootje naar Big Brother komt nu wel erg laat.

De rocksterrenaflevering is het hoogtepunt van een wisselvallig seizoen, dat weer tjokvol verwijzingen naar popliedjes en andere cultuur zit. Vraatzucht, milieuvervuiling, televisieprogramma’s en bekende Amerikanen zijn de mikpunten van de grappen, die in hoog tempo worden afgevuurd. Ook de domheid van Homer wordt breed uitgemeten. Dat verveelt nooit.

Ron Rijghard

    • Ron Rijghard