Hoekstra van Raad van State verwacht geen snelle troonwisseling

In de lange rij speculaties over een aanstaande troonwisseling klinkt ineens een ander geluid: Rein Jan Hoekstra, goede bekende van het Koninklijk Huis, ziet het juist niet snel gebeuren. „Ik verwacht geen abdicatie”, zegt Hoekstra vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Maar het gaat toch een keer gebeuren? Daarop antwoordt Hoekstra:

“Een keer. Dat kan. Maar het kan ook zijn dat het natuurlijk gebeurt. Al die gedachtengangen die ik hier altijd over lees. Nee hoor, dat zou best nog eens heel lang kunnen duren.”

De CDA’er Hoekstra nam deze week afscheid als lid van de Raad van State. Hij heeft een lange carrière aan het Binnenhof achter de rug. Hij werkte vanaf de jaren zeventig tot 1994 als raadsadviseur en secretaris-generaal op het ministerie van Algemene Zaken. Ook was hij twee keer informateur.

Hoekstra tegen opsplitsen Raad van State

Hoekstra zegt dat hij tegen het voorstel van de VVD is om de advies- en rechtspraakfunctie van de Raad van State op te splitsen. “Ik zeg het maar wat ondeugend: er zijn andere krachten in de rechtelijke wereld die de afdeling bestuursrecht graag er bij wil hebben.” Hij doelt hiermee op de Hoge Raad.

Het kabinet benoemde gisteren voormalig VVD-Kamerlid Laetitia Griffith als lid van de Raad van State. Zij begint op 1 januari. Als Kamerlid pleitte zij in 2009 voor opsplitsing, maar verzuchtte ze:

“De Raad van State is heilig, daar mag de politiek niet aankomen. Hooguit één keer in de vijftig jaar kun je praten over een ingrijpende reorganisatie.”